Vodovodní sítě skoro za miliardu. Praha investuje většinou do oprav

Investice do opravy vodovodní infrastruktury stály město skoro jednu miliardu
 

Pražský magistrát letos k 30. červnu investoval do vodohospodářské infrastruktury zhruba 847,5 milionu korun, což je 40 procent všech peněz na investice pro letošní rok. Vyplývá to z informativního materiálu, který dostali na stůl pražští radní.

Do obnovy vodohospodářské sítě investuje město prostřednictvím své firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Vodu distribuují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají síť pronajatu od města prostřednictvím PVS. Většinovým vlastníkem PVK je Veolia.

Plánované náklady na investice na letošní rok byly zhruba 2,4 miliardy korun. Reálně město získalo 2,135 miliardy - na nájemném vybralo přes 2,1 miliardy a dalších asi 34,6 milionu tvoří převody z minulých let.

Z dosud investované částky šlo nejvíc peněz na opravy, které začaly již před letošním rokem, a to asi 730 milionů korun. Více než 45,6 milionu PVS vložila do oprav zahájených letos a další peníze šly mimo jiné na přípravu budoucích oprav a výstavby.

V zisku? 

Hospodaření PVS loni skončilo v zisku 26,622 milionu korun, což je zhruba o 14 milionů více než předloni. Výši zisku ovlivnil mimo jiné prodej služeb a zboží.

Hlavní město plánuje v dalších letech zvyšovat vodné a stočné o dvě procenta nad míru inflace a výnosy použít právě na obnovu a rozšiřování vodárenské sítě. Vyplývá to z plánu rozvoje vodohospodářské infrastruktury mezi lety 2020 a 2024, který schválili radní v létě. Letos platí Pražané 89,66 koruny za metr krychlový.

Vodovodní síť v Praze měří zhruba 3 500 kilometrů. Distribuci vody zajišťují na základě smlouvy o pronájmu PVK. Praha loni od francouzské společnosti Veolia koupila 49 procent akcií PVK za 1,75 miliardy korun. Součástí dohody byla opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva s PVS na pronájem vodovodní infrastruktury.

Klíčová slova: