Hra o trůny, Přátelé, Twin Peaks: Seriály, které by měl znát každý

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Na seriálech jsou mnozí z nás takřka závislí. O to víc v současné době, kdy se k nám valí desítky výborných seriálů od ze všech stran – z televize, z internetu, seriály jsou často promítány i v kinech. Které jsou ty nejzásadnější seriály, jež by měl každý fanoušek zhlédnout?

Přátelé

Na začátek něco trochu lehčího. Přátelé, seriál o deseti sériích, však stojí za mohutným zájmem o sitcomy. Nelze samozřejmě říct, že by se tvůrci Přátel snažili být nějak vynalézaví, avšak celosvětová obliba této série změnila mnohé. Dodnes se fanoušci tážou, zda ještě někdy pětici přátel, scházejících se v populární manhattanské kavárně, uvidíme pohromadě. Patrně ne. Podle občasných vyjádření některých členů by si série mohla maximálně uškodit. Ostatně navazující seriál Joey, jenž mapuje osudy jednoho z přátel, herce s italskými kořeny Joeyho Tribbianiho, potvrdil, že stín Přátel se podaří překročit jen stěží.

Twin Peaks

Pokud si některý seriál zaslouží označení kultovní, je to určitě Twin Peaks. Chtělo by se říct, že Twin Peaks je opus magnum režiséra Davida Lynche. To by však David Lynch nemohl být… David Lynch má na svém kontě takové skvosty světové kinematografie, jakými jsou Mulholland Drive, Mazací hlava či Lost Highway. Asi žádný seriál po sobě nezanechal takové množství otázek jako dvě série odehrávající se v městečku Twin Peaks.

Zápletka je přitom jednoduchá, ba triviální – do poklidného provinčního městečka přijíždí speciální agent FBI Dale Cooper, aby vyšetřil vraždu Laury Palmerové. Pak se však veškeré žánrové postupy staví na hlavu, příběhové schéma se láme, přetváří, nenaplňuje… Předloni uvedl David Lynch třetí řadu svého kultovního seriálu (více čtěte zde). A pokud někomu šla po prvních dvou sériích takříkajíc hlava kolem, série třetí je ještě absurdnější, nepochopitelnější a interpretačně neuchopitelnější. I třetí série se však setkala s celosvětovým úspěchem – a to i přesto, že v jednom z dílů se zhruba dvacet minut neděje vůbec nic. Alespoň nic určitého. I to však stačí, když na režisérském křesle sedí David Lynch.

Mr. Bean

V populárním britském sitcomu získal svůj statut celosvětově uznávaného a oceňovaného komika Rowan Atkinson. Na mnohé jeho scény, které prožíval buď sám, případně se svým oblíbeným medvídkem, vzpomínají diváci mnoha generací léta. Přestože má původní Mr. Bean pouze 14 dílů se stopáží kolem pětadvaceti minut, vešlo se do nich mnohé.

Dallas

Tuto sérii o naftařské rodině Erwingových američtí diváci zbožňovali po celých 357 dílů. U nás možná není Dallas tolik známý, to však nic nemění na tom, že mezi kultovními seriály má své místo. Krom jiného je Dallas takovým otcovským projektem, jehož nástupci jsou ony nekonečné seriály, jež známe z televizí dnes. Nutno podotknout, že 357 je proti více než tisícové Ordinaci s odstupem času slabý odvar.

Hra o trůny

K seriálu, jakým je Hra o trůny, spěla seriálová tvorba dlouhodobě. Mnoho dřívějších projektů (jmenovat můžeme například sérii Spartakus) vykazuje podobné rysy jako tento masivně oblíbený seriál. Sex, násilí a trochu té mystiky. Zanedlouho budeme moct zhlédnout závěrečnou řadu tohoto seriálu a dá se říct, že je to událost sezóny.