Nudíte se? Nemáte s kým, a kam jít? Je tu lov pokladů pro všechny 1. část

Přidáte se?
 

Jistě všichni z dětství známe hru na hledání pokladů. Podle jisté nápovědy jsme se pídili po pokladu, který tam někdo ukryl předem. I když to byl jen bonbon. Ale co hledat poklady, které jsou ukryty po celém světě, a možná chodíte denně kolem něho?

Tato hra, která se hraje po celém světě a má miliony příznivců se nazývá GEOCACHING. Účelem geocachingu je poznávat své okolí, města, přírodu trochu z jiného pohledu než ho znáte. Geocaching je dobrodružství, hra pro všechny majitele GPS, spojující prostřednictvím internetu tisíce lidí po celém světě. Hra je určena pro všechny generace od dětí školního věku až po seniory. Je to vlastně oddíl turistiky s motivací, na konci se ukrývá "poklad". Jednotlivci, parta, ale i celé rodiny s dětmi. Je to doslova adrenalinová hra v hledání, a vězte, že navštívíte místa, a dozvíte se zajímavosti, o kterých jste neměli ani potuchu.

 

Historie Geocachingu

Na začátku geocachingu bylo rozhodnutí vlády Spojených států amerických vypnout chybu uměle zaváděnou do systému GPS. Do té doby to pro civilní použití byla jen drahá hračka s přesností kolem padesáti metrů. V noci z 1. na 2. května 2000 se přesnost GPS rázem zvýšila na metry. V internetových diskuzích se hned začalo řešit, jak této přesnosti využít. Jistý Dave Ulmer následující den umístil do lesa v Oregonu schránku a zveřejnil její souřadnice. Kdo ji našel, mohl si z ní něco vzít a zanechat něco svého – knihy, CD, software. Během několika dnů se v USA objevily další podobné schránky a do měsíce byl na internetu web, kam se daly psát dojmy a zážitky z hledání. Slovo geocaching bylo poprvé použito 30. května 2000. Skládá se z předpony geo, označující činnost související se Zemí, a slova cache – skrýš.

Dnes si už lze vybírat mezi více než 2 750 000 pokladů v několika stovkách zemí. V České republice jich je přes třicet jedna tisíc, a číslo neustále stoupá ze dne na den.

 

Co je třeba udělat pro začátek.

Pokud chcete začít hledat, musíte se zaregistrovat na stránkách geocaching.com. Zvolit si svoji přezdívku, pod kterou budete vystupovat a takzvaně se logovat (zapisovat) při nálezu pokladu, takzvané kešky, čili lidově řečeno kešulky.

Keška

Virtuální odměna za nalezení se většinou ukrývá uvnitř plastikového kontejneru. V krabičce je zápisník (logbook) do kterého se zapíšete pod přezdívkou stejnou jako na gecaching.com. Pokud se jedná o větší krabičku, můžete zde nalézt i nějaké drobnosti (hračky z Kinder vajíček, náramky…). Platí zde ale pravidlo, že jestli si chcete něco vzít, musíte vložit předmět stejné nebo vyšší hodnoty.

 

 

Postup při hledání kešek.

Po registraci na stránkách geocashing.com, kde budete mít i svůj nick, pod kterým budete celosvětově registrováni, si zdarma stáhnete program na geocashing i s mapou kešek do mobilu, například v sekci Obchod play. Je zcela zdarma. Program lze aplikovat do novějších typů mobilů. Když aplikaci v mobilu aktivujete, spustíte mapu kešek.

Račte si vybrat

Na mapě ihned vidíte, kde právě jste, a kde jsou v okolí ukryty kešky. Můžete k místu, kde se ukrývají postupovat podle mapy stejným způsobem, jako nás naviguje navigace v autě, ale můžete pro přesnější info v konečné fázi přepnout na kompas. Ten nás zavede ke kešce přesněji. Když jste na místě, najdete si nápovědu, která vám upřesní kde hledat. Je na vaší fantazii a postřehu, kde ji pak dohledáte. Keška je většinou ukryta +- 5 metrů od místa, které ukáže navigace buď ve vašem GPS přijímači, či v mobilu. Záleží na přesnosti signálu.

 

Informace o kešce

Dále si otevřete v programu informace o kešce. V historii je den a čas, kdy a kým byla založena. Hlavně najdete obsáhlou detailní informaci o okolí kešky. Pokud jsou v okolí  památky, dozvíte se o nich více. Jakou mají historii, zajímavosti, fotografie atd. Nakonec dole pod informacemi je vždy nápověda ke kešce, jak jí najít, nebo čeho si všimnout.

Například:

Jmenuji se IGOR… (kde pak asi bude?). Rozhlédnete se a hle. Ve dvou metrech je co? HNÍZDO.

Byl jsem tu… A vy stojíte na louce u plotu, u kterého jsou dva pařezy. Kde asi bude keška ukryta?

 

Tato hra, pokud ji budete hrát, vás naučí jedno. Všímat si více okolí. Ale i lidí. Musíte si dávat pozor na lidi, (jenž se v řeči kačerů, jak se nazývají hledači pokladů) nazývají mudlové. Zkrátka musíte být při hledání kešek zcela nenápadní.

Nalezeno.

Kešky jsou ukryté například magnetem za reklamami u obchodů, pod lavičkami, za mřížemi oken či vchodů, záleží na provedení a šikovnosti toho, kdo ji tam umístil. Existují i magnetické tabulové kešky, kdy stojíte u plechových vrat, na nich varovná cedule „Pozor nebezpečí úrazu proudu“ jak jste zvyklí vídat, a hle, je to magnetická tabule a po sundání z druhé strany je blog na zápis.

 

O maskovacích praktikách jak ukrýt kešku mezi kameny, ve zdech, pařezech, stromech ale i na budovách a zábradlí ani nemluvě. Někdy je to doslova detektivní činnost.

Pokračování o geocechingu v tomto článku - Je tu lov pokladů pro všechny 2. část