Nohejbalový víkend. Jubilejní ročník turnaje a velké úspěchy Středočechů

Pražská smeč letos oslavila své 30. výročí
 

Zatímco extraligovou příslušnost zachránili až v podzimním play-out, na víkendovém mezinárodním turnaji dominovali. Nohejbalisté Šacungu Benešov ovládli soutěž trojic Poslední smeč. Z pražské Pankráce si triumf odnášejí i hráčky Českého Brodu.

Pražská smeč

 

„Jako každý rok se podařilo zajistit nejlepší světové hráče. Divácká kulisa byla vynikající a tým organizátorů pracoval bezchybně,“ chválil si uplynulý ročník Pražské smeče Luboš Albrecht, předseda pořadatelského oddílu TJ Pankrác. Na tradiční nohejbalový podnik se sjely týmy už potřicáté. Kromě předních českých a slovenských mužstev se mezi nimi představil i celek složený z hráčů domácí reprezentace.

 

Letošní ročník Pražské smeče ovládli nohejbalisté Šacungu Benešov - zleva Doubrava, Stejskal, Kadeřábek
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Šacung mistrem

„Pro mě bylo vítězství z Pražské smeče poslední, které v mojí sbírce dosud chybělo,“ svěřil se Petr Stejskal. Ten v kariéře dosáhl na tituly vítěze extraligy a mistra republiky v soutěži dvojic i trojic. Z neoficiálních akcí se dlouholetý nohejbalista může pochlubit i triumfy v Austin cupu a letním turnaji na osadě Šacung, které s Pražskou smečí tvoří trio prestižních mezinárodních podniků.

 

Jedním z favoritů turnaje byla i trojice hráčů benešovského Šacungu. Stejskal, Kadeřábek a Doubrava nejprve s jistotou vyhráli čtyřčlennou základní skupinu. I přes menší zaváhání v následující fázi soutěže se však dokázali úspěšně probojovat až do semifinále. „Prohra s Českými Budějovicemi pro nás nebyla žádnou tragédií. Po třech výhrách ve čtvrtfinálové skupině jsme měli už postup zajištěný. Nepříjemné bylo, že semifinálovým soupeřem se nám stal reprezentační výběr,“ podělil se o pocity z víkendového turnaje Petr Stejskal, hráč SK Šacung ČNES Benešov.

 

Jenomže ani respektovaný výběr nedokázal extraligovému mužstvu cestu do finále překazit. „Do utkání jsme vstoupili lépe než soupeř, kterého se nám od začátku dařilo držet pod tlakem,“ naznačuje Petr Stejskal, který tým zápasu dominoval. Po dvou vyhraných setech se Šacung stal prvním finalistou. V posledním utkání Pražské smeče čekali na benešovský celek nohejbalisté Českých Budějovic. Těm po setech 10:6 a 10:9 oplatili porážku ze čtvrtfinále a radovali se z vítězství v celém turnaji.

 

Hráčky Českého Brodu jsou nejlepší v republice

 

V anketě Nohejbalista roku jsou zohledněny výsledky ze základní části extraligy, mistrovství světa a jednorázových šampionátů jako jsou mistrovství republiky dvojic a trojic. Výsledek anktety ovlivňují i hlasování nohejbalové veřejnosti, jako jsou například trenéři, vedoucí a kapitáni extraligových týmů.

Semifinálové zápasy Pražské smeče byly proloženy vyhlášením ankety Nohejbalista roku 2015. Zatímco v mužské části si všechna medailová ocenění odnesli hráči Sokola Modřice, kategorii žen ovládla sestava z Českého Brodu. Mistryně republiky a také členky úspěšného reprezentačního výběru - Cibulková, Fischerová, Vokáčová a Möglichová - neměly v soutěži konkurenci jiných nominovaných nohejbalistek.

 

V kategorii dorostenců zvítězil Jiří Kalous z TJ Avia Čakovice, následovaný Lukášem Součkem ze Spartaku Čelákovice.

 

Klíčová slova: