Vánoce, vánoce přicházejí, nešilme přátelé…

Vánoce jsou tu zas...
 

Štědrý den je den, kdy jsme více naladěni na pohodu, úsměv nám hraje ve tváři, a jak se říká, člověk je více člověkem. Tak by to mělo být celoročně. Není to o hodnotách a množství dárků, ale o atmosféře, která je v nás od dětství.

 

Po roce jsou tu opět svátky vánoční, začínající Štědrým dnem. Těšíme se na něj, a je jedno zda jsme singles, nebo žijeme v kruhu nejbližších, či jsme teenageři bydlící s rodiči. Máme to v sobě od mala. Těšení se na prožití svátků vánočních. Pamatujete si doby, kdy jsme den před vánocemi měli doslova horečky z toho, jaké dárky dostaneme pod stromeček? O šmejdění po bytě, kde asi jsou ukryté, když například rodiče se nekoukali, nebo nebyli doma, ani nemluvě.

 

e to den, kdy nikam nepospícháme, neženeme se za vidinou úspěchu, neřešíme problémy, a tak nějak jsme na duši lidštější k okolí. Nákupní horečky co komu koupit, kde na to vzít, co uvařit, co vše uklidit či přestavět v bytě je za námi, a my se těšíme na večer plný pohody, lásky, a vnitřního klidu.

 

Pokud jsme singles, žijeme sami, možná z toho všeho nás přepadne pocit osamění. Pocit, že nikoho nezajímáme, ale to je velký omyl. Máme spoustu přátel, kamarádů, kteří si na nás vzpomenou, jako my na ně, a má to jednu výhodu. Nemusíte například řešit, co komu koupíme, kolik toho uvaříme, a hlavně co, aby to všem chutnalo, co a kolik toho upečeme, a na konec kdo to vlastně všechno sní…

 

Večerní vánoční nálada

Klidně si udělejte na Štědrý den procházku po městě, vnímejte atmosféru, doma si dejte to, co máte rádi k jídlu i pití, zavolejte lidem, které máte v adresáři mobilního telefonu, a třeba zrovna při této aktivitě můžete narazit na skvělý protějšek, který také takto tráví čas vánoční.

 

 

Zkrátka vypněte mozek od otázek, co se musí udělat, jak to udělat, co by kdyby, a řešte, zda si dát řízek či kus ryby. Koho z okruhu známých vytáhnete na procházku, na posezení u šálku horké čokolády, a budete řešit otázky, co mají dost velkou hloubku.

 

Například…

Vsaďte se, že sníte sváteční oběd či večeři i s pitím za 10 sekund. O cokoliv. Pokud vše za deset sekund sníte, a nic nezbyde, hradí útratu za vás on, či oni. Klidně ať si to na mobilu stopnou.

Pokud tam zbude za deset sekund i jen malinko z toho, co jste nestihli sníst, platíte jakoukoliv útratu za všechny. To, že za 10 sekund naházíte jídlo a pití do sebe, to vám nikdo neuvěří a vsadí se.

 

Máte na to, prohraje. Proč?

Protože to doopravdy podle stopek na mobilu za deset sekund vše sníte a vypijete. Až začne počítat… jedna, dvě, tři, nic nedělejte. Až se podle stopek napočítá do deseti, pak začnete v klidu jíst. Jezte v klidu třeba hodinu, to je jedno. Vy jste totiž řekli toto:

Za deset sekund vše sníte… Ne do deseti sekund.

 

Po deseti sekundách je to už na vás jak dlouho si vše budete vychutnávat. On či oni prohráli, a vy to máte zadarmo.

 

Krásné vánoce, příjemné prožití Štědrého večera kdekoliv s kýmkoliv, i sami se sebou, vám přeje za redakci ČtiDoma Roman Procházka.

S úsměvem jde vše lépe...