Máte žaludeční vředy a kouříte? Na lázně zapomeňte!

Nemocní kuřáci se v Poděbradech ani v Mariánských Lázních po kolonádě neprojdou
 

Kouření je často kontraindikací lázeňské léčby. Lékař, který nepředepíše kuřákovi lázně například na léčbu žaludečních vředů i některých jiných nemocí, postupuje správně. 

„S diskusemi proti kouření to nemá co dělat,“ tvrdí tiskový mluvčí naší největší pojišťovny. „Každý lékař musí postupovat podle platné legislativy, revizní lékaři pojišťoven při schvalování návrhů lázeňské léčebně-rehabilitační péče pečlivě kontrolují dodržování stanovených podmínek.“

(Čtěte: Kouření není sexy, shodují se onkologové)

 

Zákon o veřejném zdravotním pojištění

Při pochybnostech se můžete podívat na pravidla pro poskytování této péče. Jsou určena zákonem o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně jeho přílohou č. 5, což je Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Ten stanoví nemoci, u nichž lze lázeňskou péči poskytnout, a také všechna další pravidla včetně konkrétního i opakovaného léčebného pobytu, možnosti jeho prodloužení a další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím.

Kuřáci se zdravotními problémy, konkrétně se žaludečními vředy, patří podle indikačního seznamu do skupiny III – nemoci trávicího ústrojí, III/1 – Chronické a recidivující onemocnění žaludku a střev s maldigestivními příznaky přetrvávajícími při standardní farmakoterapii. Ve zmíněné vyhlášce jsou uvedeny i další nemocí trávicího ústrojí.

V lázních se nikde nekouří!

 

Kdy nemocní kuřáci také nedostanou lázně

Závislost na nikotinu je rovněž kontraindikací lázeňské léčebně rehabilitační péče u všech nemocí oběhového ústrojí, u nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (pozor, včetně diabetu!) a u nemocí dýchacího ústrojí. Například v našich středočeských lázních v Poděbradech, kde léčí především kardiovaskulární nemoci, nám potvrdili, že pacienty - kuřáky nepřijímají, protože pojišťovny jejich pobyty neproplácí.

(Přečtěte si: 1. na světě - místo velké operace srdce zákrok za pár minut)

 

(Tato omezení se netýkají lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče.)

Alespoň 12měsíční abstinence nikotinu je pak u některých indikací podmínkou pro opakovaný pobyt, u dětí a dorostu je závislost na nikotinu dokonce kontraindikací lázeňské léčby jako takové.