Zábavné učebnice pro děti? Někdy spíš ne

Vědět o tom, co dítě sleduje a čte je základ.
 

Myslíte si asi jako většina rodičů, že když je něco pro ratolesti určené, nemůžete tam najít nic pro ně nevhodného?

Maminka Romana z Černého Mostu zakoupila svému synovi k procvičování pravopisu učebnici Zábavný pravopis, kde ji zaujal podtitul, který říká, že „luštění a opravování legračních chyb je jistě zábavnější, než sešit školních cvičení“. Jak se spolu pobavili, když diktovala svému devítiletému synkovi jedno ze cvičení, ve kterém se kromě gramatiky řeší nevěra a sebevražda.

Legrace pro děti?

Přesněji je v cvičení zhruba toto: „Jakýsi pán přijde na nevěru své ženy. Ta slibuje, že už to neudělá. Přesto se chce pán otrávit plynem. To se naštěstí nestane, protože měla zrovna plynárna odstávku, převypravuje cvičení Romana. Učebnice je určena pro třetí a čtvrtý ročník žáků základních škol. Jelikož nebyla sama, kdo se s tímto textem setkal, spustila se lavina diskuze nad tím, zda je cvičení pro takto malé děti vhodné či nikoliv. K textu se vyjádřila i redakce nakladatelství.

Proč je důležité dětem číst

Jak to vidí odborník?

„Mohu se vyjádřit (velmi stručně) z různých pohledů rolí, které v životě mám,“ říká pedagožka a psycholožka ze Štěchovic Mgr. Hana Otevřelová, jejíž názor nás zajímal. Jak se tedy na celou věc dívá, z pohledu autora, odborníka, ale i mámy?

Jdete s dítětem k zápisu do školy? Víme, jak a na co se připravit

„Vím, jak je těžké stvořit publikaci obsahově zajímavou, pestrou, s velkým množstvím příkladů, cvičení a ukázek. Je to dřina. Hlavním posláním této učebnice je procvičit zábavně pravopis. Což učebnice jako celek bezpochyby plní. Nerada bych vytrhovala věci z kontextu. V tomto konkrétním cvičení ale myslím, že méně je někdy více. Cílem češtinářů je pravopis, ale také porozumění čtenému textu, zamýšlení se nad obsahem čteného… Jako terapeut a speciální pedagog - obsah cvičení, vět mluví o tématech dospělých - nevěra, řešení těžkých životních situací, které se týkají vztahů dospělých lidí. Tedy o věcech, kterým dítě nerozumí, které mu nepřísluší. Bez dalšího rozepisování - nechme dětem jejich dětství. Jako matka - opět bez dalšího rozepisování - pokud bych si měla vybrat, bude mi milejší, když mi syn přinese v diktátu takto napsaná slova - lýbám, slišet, mlín. Jsem totiž LYDUMIL(ka).“

Zajímá-li vás celé znění cvičení gramatiky na vyjmenovaná slova po L, najdete jej na webových stránkách portálu v sekci aktuality včetně vyjádření redakce nakladatelství.

Dětská jména. Která jsou nejoblíbenější a jaká nejkurióznější?

Proč?

Příkladů, kdy je dětem předkládáno něco, čemu nemohou porozumět a zbytečně je to tak zatěžuje, by se našlo daleko víc. Například loutková pohádka Já nespím, Arieli, kde se vypráví o těžce nemocné holčičce. Nedávno se také médii prohnala zpráva o tom, že Čtyřlístek není tak nevinným dětským čtením. Tady se pro změnu objevuje „trochu“ erotiky. A opravdu nebylo cílem děti v této tématice vzdělávat. Autor údajně vpašoval do kreseb toto téma záměrně. Děti se tak mohly podívat na to, kterak policista osahává maminku vedoucí dítě za ruku nebo kterak se oddává dvojice v autě vášním.

Setkali jste se sami s něčím, co by dětem nemělo být předkládáno?

Klíčová slova: