Chcete se uplatnit? Využijte svůj potenciál

Kyprá žena může být ta pravá žena, vědci si to rozhodně myslí
 

Nevíte, jak využít svoje možnosti naplno? Buďte úspěšní v oblasti, která vás baví. Podle čeho se rozhodnout, v čem se realizovat? Zamyslete se nad těmito body.

To, co budeme v životě dělat, by mělo vyvěrat z našich osobnostních dispozic, z našeho talentu a našich přání, a ne z toho, co si přeje někdo jiný. Pokud budou vaše přání v souladu s tím, co děláte, budete v životě šťastnější.

1. Zjistěte, co vás baví

Vzpomínejte, čemu jste se věnovali dříve. Mohla to být výtvarná činnost jako sloh, malování a zpěv. Možná jste vynikali v matematice. A co kamarádi, zastávali jste se jich, pokud jim bylo ublíženo? Zkuste se zamyslet, jak by se tato činnost dala provádět v současnosti a ve vaší situaci. Umíte si představit, že se vrátíte k činnosti, která vás bavila? Je potřeba trocha představivosti a pozitivního myšlení. Nebojte se provádět změny ve svém životě, bez toho to nepůjde.

2. Ověřte si, že jste v tom opravdu dobří

Baví vás to, co děláte? Vždy můžete svůj život změnit!

Je výborné, že jste našli oblast nebo zájem, který vás opravdu baví. Teď ještě musíte zjistit, jestli v dané oblasti vynikáte. Dejme tomu, že vás baví malování. Jste v tom opravdu natolik dobří, abyste se mohli živit jako umělec? To je zapeklitá otázka, protože umělců je hodně. Zjistit, jestli jste v tom opravdu dobří, můžete třeba porovnáním se s jinými umělci v rámci uměleckého kurzu. Nebo se zeptejte kamarádů, jak se jim vaše umění líbí. A pak se můžete ptát umělců, kteří již něco dokázali. Důležité je nevzdat se a pracovat na sobě, i když to budete mít v každém oboru složité. 

3. Objevte svůj potenciál

Objevit, co ve vás je a co se ve vás skrývá, to není jenom o tom, že si najdete oblíbený koníček a začnete v něm vynikat. Musíte objevit svůj potenciál, jak v dané činnosti, která vás baví, vytěžit co nejvíc. Tedy jste-li umělec a malujete, jak zařídit výstavy, jak přilákat pozornost lidí. Zkrátka dát jim o sobě vědět, že tady jste a snažíte se. Mlčet a být dobrý v tom, co dělám, bohužel nájem nezaplatí. Zkuste být opravdu rváčem za svůj prospěch a za svou seberealizaci v dané oblasti. Dejte o sobě lidem vědět a využívejte k tomu všech cest. Aktivně oslovujte zákazníky, partnery, budujte si portfolium. A myslete na marketingovou sílu internetu a všech mediálních prostředků.

Co jsou lidé schopni napsat, aby zaujali? Nebudete věřit

4. Realizujte se

Dříve nebo později dosáhnete úspěchu. Stačí se jen snažit a nevynechat žádný z uvedených kroků. Chcete si vydělávat jako malíř? Chcete si vydělávat jako fotograf? Chcete se stát učitelem matematiky? Ať je to cokoliv a prostředky k dosažení cíle jsou odlišné, vždy si musíte stát za svým a jít tvrdě za svým cílem.

Když vás ta činnost baví a opravdu víte, že jste dobří, využijte svůj potenciál naplno a nekoukejte, jak vás jiní předbíhají. Každá poctivě budovaná činnost dojde naplnění, a tedy dosáhnete uplatnění v daném oboru. Seberealizovat se můžete v každém věku a časem můžete svá rozhodnutí změnit. Během života realizujete i několik činností. Důležité je nevzdat se hned na začátku. 

Baví vás vaše práce, či studium?

Ano, jsem naprosto spokojený v práci, či studiu
33% (3 hlasy)
Spokojený nejsem, ale nechávám to tak
22% (2 hlasy)
Nejsem spokojený a uvažuji o změně
22% (2 hlasy)
Moje práce mě baví, studium už tolik ne
0% (0 hlasů)
Studium mě baví, ale práci snů nemám
22% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 9