Stránka pro pedofily - pomáhá i budí emoce

Pedofil může být i blízký rodinný přítel.
 

Na internetu je stránka, která má pomáhat lidem s pedofilní orientací. Ti se zde sdružují a vyměňují si informace. Najdete zde nejeden coming out, vedle však jsou příběhy dětí, které byly zneužívané. Součástí stránek je i diskuzní forum a online chat. 

Pokud zalovím v paměti, uvědomím si, že jsem si byl jist, že jsem pedofil mnohem dřív, než jsem si to sám přiznal, byl ochoten připustit. K přiznání došlo poté, co jsem se zamiloval do třináctiletého kutíka. O své lásce jsem mu taky tehdy řekl, což z dnešního pohledu vidím jako chybu, ale ne jako nějak zásadní. Mezi mnou a Michalem nebyl žádný velký věkový rozdíl a tak mě všichni měli jen za gaye, což mě na jednu stranu chránilo, na druhou trošku štvalo.

Lidé s pedofilní sexuální orientací nemusí být nutně devianti, kteří zneužívají děti. Někteří pedofilové dokáží své sexuální touhy držet na uzdě a dítě milují jen platonicky. A právě s tím má pomáhat stránka pedofilie-info.cz, která si též klade za cíl ochraňovat děti. Existuje zde totiž poradna, v níž se dotyční mohou poradit a pohovořit s lidmi, kteří jsou na tom stejně. Tím pádem je u nich riziko, že napadnou dítě, menší, než kdyby nedělali nic. Na stránkách se také můžete dočíst, kdo je pedofil a jak tíživou situaci musí řešit.

Co na to sexuolog?

O internetové stránce jsme se bavili se sexuologem Markem Pávem. V zásadě není proti a snad by mohla opravdu pomáhat, co se mu ale nelíbí, jsou zpovědi lidí, kteří se stali obětmi pedofilů. Vidí tam určitou návodnost.

"Je to věc, kterou jsme řešili, například i na sexuologických dnech. Názory se na to různí. Je důležité, aby osoby, které mají pedofilní preferenci, měly nějakou platformu a informace o tom, co je a co není pedofilie, co je zákonné a podobně, na stránkách je i mapa sexuologů. Na druhou stranu v těch příbězích jsou často například popisy od obětí pedofilů. To už mi přijde někdy trošku zvláštní,“ říká Marek Páv.

Pedofil nemusí být nutně rodinný přítel, otec, bratr, prostě muž. Může jím být i žena, ačkoli ženy obvykle podobnými odchylkami netrpí. Zároveň je důležité dohlédnout na to, aby děti nepotkávaly podobně orientované lidi na internetu. Tam se to nejrůznějšími problematickými osobnostmi jenom hemží. O bezpečnosti na internetu pojednává kniha „Hustej internet, o kterou u nás momentálně můžete soutěžit! Soutěž o knihu Hustej internet. Podívejte se na ukázky z knížky

Toho pána jsem potkala jednou asi v patnácti letech, on hned ke mně běžel, omlouval se mi, prosil za odpuštění, ale já nebyla schopna slova. Nevím, jestli jsem mu nechtěla odpustit, ale určitě jsem se hrozně styděla a přála si odtamtud zmizet, bylo mi hrozně trapně.


Příběhy, které se na stránce dočtete, jsou mnohdy velmi drsné. Pedofilní lidé, ačkoli je z valné většiny odsuzujeme a přejeme jim jen to nejhorší, se s tímto problémem narodili a nemohou za něj. Odsuzovat je znamená to samé jako odsuzovat homosexuály za homosexualitu. Ovšem v případě pedofilie je situace složitější, dítě se nemůže bránit a činy, kterých by se na nich takto orientovaní jedinci dopustili, vedou k celoživotní duševní poruše. To je třeba mít na paměti, a proto každý, kdo si myslí nebo ví, že takové sklony má a žádným způsobem je neřeší, nepodstupuje terapie a léčbu, by to měl okamžitě napravit. Je totiž velmi snadné sklouznout někam, odkud již není návratu.

"Měl jsem výčitky svědomí a skoro jsem se nemohl lidem podívat ani do očí. Cítil jsem se prostě jako vyvrhel, nejhorší z nejhorších, úchyl a lidská zrůda. Vyhledal jsem tedy odbornou pomoc, svěřil se tomu nejbližšímu člověku (mé manželce) a také natrefil na tento web,“ uvádí jeden z mužů, který si svoji orientaci již přiznal.

„Pedofilové” a zvláště „pedofilie“ jsou nejasné pojmy, užívané ve velmi rozličných významech. Původně jimi byl myšlen „ten, kdo miluje dítě”. Pak vstoupily do hry erotické a sexuální konotace: „Ten, kdo cítí erotickou přitažlivost vůči dětem“. To je dnes správná definice. (Gieles, 2001)

Stránky pedofilie-info.cz tedy určitě spoustě lidí dokáží pomoct, v komunitě narazí na podobné případy a mohou vyhledat nejbližší sexuologickou ordinaci. Stejně tak pomohou obětem, které ostatním popisují své příběhy. Obezřetnost je ale potřeba stále. "Je důležité, aby se sdružovali a svépomocně podporovali. Když si přečtete pedofilní coming out, tak je to velmi složitá záležitost, většinou si ti uvědomělí lidé připustí, že to, co je přitahuje, je přitahovat nemá. Účelem léčby je, aby si to lidé přesně přiznali. Já bych to hodnotil v zásadě pozitivně, jsou tam však ALE. Je potřeba se dívat, zda byly dodrženy všechny zákonné hranice,“ dodává Páv.

Klíčová slova: