Jaro v nedohlednu, vytáhněme kabáty

Počasí zatím příliš jarně nevypadá
 

Teploty půjdou sice pomalu nahoru, ale příjemné jaro zatím nedorazí. Obloha zůstane zamračená a noční teploty mohou klesnout pod nulu.
 

Pěkných jarních teplot se zatím nedočkáme, navíc zůstane zatažená obloha s přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Na konec dubna jsou teploty o deset stupňů nižší oproti normálu. Podle dlouhodobého výhledu se má mírně oteplovat, ale žádné zázraky se dít nebudou. “Zatím to vypadá, že koncem týdne se oteplí na 15 stupňů. Další dny bude nejvýše do 20 stupňů, ale spíše naměříme těch 16 až 17,” říká Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

 

Připravit se musíme i na sníh a mráz, v polohách nad 800 metrů očekáváme srážky sněhové. Teploty se v noci budou pohybovat kolem nuly i pod nulou. “Od neděle do úterý to vypadá na 12 až 17, v noci 7 až 2 stupně, bude oblačno, ojediněle se vyskytnou bouřky, stále to nevypadá na hodně teplé jaro,” pokračuje Dvořák.


Po neděli se tedy začne oteplovat. “Pozvolna se bude oteplovat a ráz počasí přibližovat k jaru, vysoké teploty zatím nečekejme,” dodává Dvořák. Delší než týdenní předpověď vetšinou příliš nevychází, ale podle té dlouhodobé bychom měli naměřit 15 stupňů Celsia i následující týden. Srážky očekáváme průměrné, až lehce nadprůměrné, jestli se bude opakovat loňské sucho, se zatím odhadnout nedá, ovšem podzemní zdroje vody jsou stále pod normálem.

Klíčová slova: