Mateřská znaménka i cukr v krvi vám vyšetří v Kladně

Na prevenci do kladenské nemocnice
 

Středočeské dny zdraví cílí v Oblastní nemocnici Kladno hlavně na prevenci. Preventivní prohlídky totiž Češi podceňují a pravidelně na ně chodí pouze 20 procent lidí.

Víte, jak si správně mýt ruce? 80 procent všech infekčních nemocí se šíří rukama, podle vědců se na jednom prstu ruky nachází okolo dvanácti tisíc bakterií, přesto 50 procent mužů k mytí rukou nepoužívá mýdlo. Ale i ti, kdo mýdlo používají, ať už jde o muže či ženy, si většinou myjí ruce špatně. Je totiž nutné si mydlit ruce alespoň deset sekund, a to i mezi prsty, kolem nehtů, na bříškách prstů i na hřbetech rukou. Teprve pak je čas spláchnout mýdlo tekoucí vodou. Pokud stále máte v hygieně rukou mezery, nezoufejte a raději si zajděte na Středočeské dny zdraví, které se konají 10. května od 10 hodin v Oblastní nemocnici v Kladně. Tam vám lékaři a sestřičky ukáží, co to znamená mýt si správně ruce.

Hygiena rukou není to jediné, na co se můžete těšit. Zdarma vám zde změří tlak a hladinu cukru v krvi, také zkontrolují pigmentová znaménka nebo vás naučí preventivní rehabilitaci, aby vás z věčného sezení u počítače záda nebolela. Celým dnem vás bude provázet moderátor televizní moderátor Jan Musil.

Akce má hlavně preventivní charakter, protože preventivní prohlídky Češi stále velmi podceňují a pravidelně na ně chodí jen 20 procent lidí. Z dlouhodobých statistik ovšem jasně vyplývá, že právě prevence má skutečně zásadní význam. Jestliže se podaří nemoc zachytit včas, má pacient obvykle 95procentní šanci na vyléčení.

"V naší nemocnici se tato akce letos koná již podruhé. Návštěvníci si mohou nechat změřit tlak a hladinu cukru v krvi nebo si například nechat poradit od specialistů přes výživu. Těšit se navíc mohou na bohatý doprovodný program a prezentaci vybraných oddělení naší nemocnice,“ řekl ředitel Oblastní nemocnice Kladno Vladimír Lemon.

Součástí preventivně zábavného dne bude kromě nabídky preventivních prohlídek soutěž o hodnotné ceny, dopravně bezpečnostní program pro děti nebo interaktivní prohlídka zdravotnické techniky. "Středočeská záchranka se k programu opět ráda připojila. Zopakování si hlavních zásad poskytování první pomoci, které na akci nabídneme, se může každému hodit při záchraně života či zdraví člověka. Kdo bude chtít, může si prohlédnout sanitní vůz a dostane od záchranářů příručku „První pomoc do kapsy“, ve které si bude moct své znalosti první pomoci kdykoliv osvěžit," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

V nemocnici v Kladně se dozvíte o zdraví vše, co potřebujete vědět.