V Lysé chtějí parkovací dům pro kola. Zaplatit se ale musí z dotací

Parkovací dům pojme až 118 kol
 

Město Lysá nad Labem žádá o dotaci na stavbu parkovacího domu pro kola. Pokud ministerstvo dotaci neschválí, Lysá stavět nic nebude.

Krásné okolí a kilometry cyklostezek v Lysé nad Labem vybízejí k cyklovýletu. V okolí je také spousta míst, která lze na kole navštívit - od koupaliště Ostrá po botanickou zahradu. Skvělá je možnost projet se cyklotrasou podél Labe.
Když si však člověk potřebuje někde zaparkovat kolo, je to vždycky risk. Navíc drahá nová kola jsou velkým lákadlem pro zloděje. V Lysé nad Labem chtějí mít nový parkovací dům pro kola. Měl by stát 11,5 milionu a pojmout by měl 118 kol. Pokud na konci února příštího roku Ministerstvo pro místní rozvoj udělí dotace, které pokyryjí 90 % nákladů, dům se postaví. Budova o 12 úrovních by měla stát z praktických důvodů u nádraží.
Jak by celý dům měl fungovat? "Cyklista jednoduše vejde dovnitř, přiloží kartu nebo vhodí minci a vstoupí do otevřené kóje, zaparkuje kolo do stojanu dveří. Pak stačí zmáčknout tlačítko a odebere stvrzenku. Může klidně odejít a když se vrátí, přiloží stvrzenku a jeho kolo se mu zase automaticky vrátí. Všechno bude fungovat samo, bez pracovníků," popisuje Jana Křížová za město Lysá nad Labem. "Cyklista zaplatí jen symbolickou cenu, pět korun, a může si u kola klidně nechat veškerou výbavu i s batohem, protože věci budou bezpečně uloženy," vyjmenovává výhody Jana Křížová. Lysá nad Labem není jediným městem, které plánuje parkovací domy pro kola, stejnou představu mají i v Poděbradech, kde žádost o dotaci podali k prvnímu září.