Krutá zima decimuje lesní zvěř. Pomáhat můžete i vy

Zvěř v lese má hlad, myslivci musí dokrmovat
 

Drsné mrazy a vrstva sněhu, která pokryla krajinu, možná potěší lyžaře, lesní zvěř už méně. Vzhledem k letošní výjimečně studené zimě, která nešetří sněhem, si zvěř už neporadí sama a potřebuje dokrmování. 

Čím se taková lesní zvěř živí a jak jí můžeme pomoci v zimě? Obvykle se o zvěř starají myslivci. Ale i ti uvítají vaši pomoc!

Extrémně studená zima s velkým množstvím sněhu vede k vyhladovění zvěře. Nejen, že v chladném počasí má vyšší energetický výdej, ale také možnosti, jak najít zelenou potravu nebo semena v zemi, postupně mizí. Pokud k tomu všemu přidáte ještě těžký hluboký sníh, kde se zvěři špatně pohybuje, není těžké si představit, že zvířata strádají. 

Kaštany jsou oblíbenou surovinou, kterou lidé sbírají, aby je nabídli divokým prasatům a srnkám u krmelce. Jde však o velký omyl, srnci ani divoká prasata kaštany nevyhledávají. Něco jiného je to s jeleny, ti je vyhrabávají ze země, kam je myslivci zašlapou. Přesto má většina zvířat raději žaludy, ty chutnají bez výjimek. Na kaštanech zvěři nejspíše nevyhovuje tvrdý obal a nahořklá chuť, proto je někteří myslivci šrotují, aby se staly pro zvěř stravitelnější. 

Nezastupitelná je role myslivců, kteří zvěř dokrmují. A přestože si většina z nás představuje, že úlohou myslivce je především zvěř lovit, právě dokrmování v zimě a další péče jsou hlavní činností každého nimroda. Ke krmelcům pravidelně dováží pytle s nejrůznějším krmením. Ostatně, můžete se k nim přidat i vy a dopřát zvěři trochu šťastnější zimní období.

Co zvířata ocení?

  • mrkev
  • celer
  • petržel 
  • kaštany
  • žaludy