Příbram chystá nový parkovací dům, stát bude 50 milionů

Kdy bude hotovo? Možná v roce 2018.
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dostat co nejvíce řidičů do městské hromadné dopravy. To je cíl příbramské radnice. Dlouhé měsíce se o tom mluví a teď to vypadá, že se snad začne i konat. Znamená to, že desítky milionů půjdou z kapes místních obyvatel?

Centra měst plná aut, místa k parkování řidiči hledají jen velmi těžko. Tvoří se dlouhé kolony, zdržení jsou i v řádech desítek minut. Nervozita, stres, mnohdy není blízko k fyzickému napadení. To není žádný katastrofický scénář z filmu, ale obrázek, který je dnes a denně k vidění nejen v Příbrami. 

Tamní radnice se rozhodla situaci řešit tím, že u autobusového nádraží vznikne parkovací dům s kapacitou minimálně dvou stovek míst. Nárůst ze současných 66 to tedy bude značný. "Cílem je i to, aby se uvolnilo více míst v centru, kde lidé nechávají auta a odjíždějí třeba z Jiráskových sadů do Prahy. Tohle by bylo centrální místo, kde by mohli zaparkovat," potvrdil místostarosta Příbrami Václav Švanda. 

Místo je jiné, než se plánovalo

Minulé vedení města plánovalo parkovací dům na pozemku vedle nemocnice. Tento projekt však uveden v život nebude. Nová budova totiž vznikne proti finanční správě zhruba na polovině plochy současného parkoviště. "Všechno ještě není dotaženo do konce. Otázkou je i to, kolik podlaží by parkovací dům měl mít," uvažoval radní Václav Dvořák s tím, že jisté není ani to, kdy by se vůbec mělo začít stavět. 

Studie je prý sice hotová, ale na podání žádosti o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, které by měly pokrýt drtivou většinu z padesátimilionového rozpočtu, je podle Dvořáka málo času. "Když vše půjde, projekt bude hotový letos v létě. Příští rok na jaře by se pak mohlo začít se stavbou." Hotovo by mohlo být ještě v roce 2018. 

S parkovacím domem není problém ani mezi veřejností. Obyvatelé Příbrami si dobře uvědomují, že to může "jejich" centru značně ulevit. "Mělo to přijít dřív, to je jediné, co bych k tomu řekla," měla jasno Hana Zahrádková. Problém s nedostatkem parkovacích míst se řeší prakticky po celém Středočeském kraji. Nové parkovací domy mají například v Mladé Boleslavi nebo ve Slaném, plány se dokončují v Benešově.