Ztráta papouška Žakyny: Poděbrady na nohou, nálezce dostane odměnu

Papoušek se chovatelce ztratil během sobotního dopoledne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Smutně vzpomíná na uplynulý víkend chovatelka z Poděbrad. Její milovaný papoušek totiž zmizel. Celé okolí je nyní na nohou a snaží se ho najít. Potenciální nálezce navíc bude štědře odměněn!

Stačí chvilka nepozornosti a z klidného víkendu se může stát takový, který si budete pamatovat do konce života. Své by o tom mohla vyprávět paní Linhartová z Poděbrad. Sobotní dopoledne se pro ni stalo zlým snem.

Uletěl jí totiž její milovaný člen rodiny, který slyší na jméno Žakyna. Jedná se o papouška šedého, který většinou dorůstá do velikosti 30-40 cm a má šedé až černošedé zbravení. Na ocasních pírkách má pak nepřehlédnutelnou červenou barvu.

Ke ztrátě došlo v sobotu kolem desáté hodiny dopolední, konkrétně v lokalitě u tenisových kurtů v blízkosti vodárny a katolického kostela. 

Papouškovi hrozí nebezpečí

Tento druh papouška totiž není připraven na delší život ve volné přírodě. "V okolí žije mnoho dravců, navíc na něj mohou útočit i holubi, jelikož je jim podobný," uvedla paní Linhartová. "Už ho hledáme třetí den, sdílela jsem informace na Facebooku, bohužel zatím nepřišla žádná reakce. Možná si ho lidé pletou s holuby nebo hrdličkami." 

Šance na jeho nalezení klesá doslova každou hodinou. "Informace o tom, zda ještě může žít, jsou různé. Pokud by si našel útočiště, kde bude mít potravu a vodu, tak je schopen pár dní přežít. Musel by se ovšem vyhnout smrtelným útokům," smutně uvedla Linhartová a na jejím hlase bylo znát, že se pomalu smiřuje s tím nejhorším.

Papušek šedý - žako patří chovateli mezi nejoblíbenější díky své schopnosti napodobovat zvuky a slova.

Pokud by někdo papouška spatřil, neměl by reagovat unáhleně a rozhodně by se neměl snažit ho chytat. "Důvodem je především fakt, že hodně kouše a navíc je plachý. Lépe reaguje na ženy než na muže, ze kterých má strach," dodala Linhartová. 

Potenciální nálezce by se tak měl v případě spatření Žakyny ozvat na telefonní číslo 606 177 520 přímo paní chovatelce, která na místo dorazí a pokusí se svého miláčka chytit. Komu by se podařilo zajistit jakékoliv informace, které povedou k odchytu papouška, může se těšit na peněžitou odměnu ve výši  5 000 Kč.

Úvaly zažily ztrátu s tragickým koncem

Na začátku června se tam totiž ztratil klokan Helmut. I když mu byli chovatelé na stopě, vždy se lekl a znovu utekl. Celý příběh pak skončil velmi smutně. Zvíře bylo po několika dnech nalezeno mrtvé, přičmž pravděpodobně zmatené vběhlo pod vlakovou soupravu. My doufáme, že příběh papouška Žakyny tak tragicky neskončí.