Týden po vichřici: Uzavřené lesoparky, padající stromy a sčítání škod

Takto spadl strom přímo do chaty v Černošicích. Jak to vypadalo na jiných místech?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Minulou neděli prožilo Česko největší vítr od roku 2007, kdy se přes naše území prohnal orkán Kyrill. Jaké škody ve Středočeském kraji napáchal, kde je stále zákaz vstupů do lesů a jak se kraj s následky vypořádává?

Poslední říjnovou neděli napáchala na českém uzemí pořádnou neplechu vichřice Herwart. Během nedělního dne, kdy se Českem prohnala, znamenala ve Středočeském kraji 1 000 hasičských zásahů, což je čtyřnásobek denního průměru. Padaly stromy, vichřice ničila střechy a tisíce domácností také na několik hodin připravila o elektrický proud.

V Mladé Boleslavi vítr vyvrátil kolem padesáti stromů. Kromě toho také porážel dopravní značky a ještě ničil městské vybavení. Náklady v tomto městě byly vyčísleny na půl milionu korun. Lesopark Štěpánka musel být na několik dnů uzavřený, přičemž v dalších lokalitách a po celý týden od vichřice poráželi a prořezávali postižené stromy.

Vstup se hodně omezil hlavně do lesů, třeba v Kraslicích je úplný zákaz až do konce ledna. Většina měst dovoluje vstup do města jen na vlastní nebezpečí. "Vstup do lesa jsme nezakázali, máme totiž pocit, že tady by měl u lidí zafungovat hlavně vlastní rozum," sdělil nám starosta Kolína Vít Rakušan.

Nedělní extrémní bouře zařídila hned čtyři úmrtí. Jedno se stalo také ve Středočeském kraji, kde na Benešovsku zemřel houbař, na kterého spadl strom.

V Mělníku vichr poškodil pouze sedm stromů, což je podle starosty Ctirada Mikeše hlavně tím, že město realizuje pravidelné kontroly a ořezy stromů. Vítr se tam ale vyřádil hlavně na střechách, nicméně škody na městské majetku celkově nejsou vysoké. Město totiž do bezpečnostních opatření v posledních letech hodně investovalo.

Vichřice zcela zničila tenisovou halu v mělnické lokalitě Na Polabí. Město přitom plánovalo, že příští rok zainvestuje na obnovu majetku takřka půl milionu, ovšem převedení peněz se nakonec díky vichřici zrychlí a přijde ještě letos. Majetek je ale podle starosty města pojištěný.

Extrémní vítr v Mnichově Hradišti

V mladoboleslavském regionu totiž odtrhl celou střechu stadionu a také strhl i střechu na rozestavěné hasičské zbrojnici v obci Luštěnice. U obce Bohostice na Příbramsku se zase utrhla plovoucí garáž i s lodí. Nejvíce zásahů měli hasiči v okrese Praha-východ, na Benešovsku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-západ.

Kolín hlásí jen drobné škody

Došlo v něm díky větru k pokácení pouze sedmi stromů, a to konkrétně dvou borovic, dvou bříz a po jedné jabloni, modřínu a vrbě. Dále bylo poškozeno asi 10 stromů, které se musely z bezpečnostních důvodů pokácet. Kontrola již byla provedena i v městských lesích, kde bylo zjištěno, že došlo k jednotlivým vývratům či zlomům, a to v množství zhruba 70 stromů.

K majetkové újmě došlo pouze v rámci poškozeného semaforu na křižovatce Ovčárecká x A. Kaliny, spadlo pár krytů světel a vyvrátilo se několik dopravních značek. "Škody naštěstí nebyly velké, je to hlavně díky naší prevenci a prořezávání slabých stromů a též četných kontrol hasičů a arboristů," uvedl místostarosta města Michael Kašpar.