Plánujete rekonstrukci bytu? Tohle jsou největší chyby, které se opravdu nevyplatí

Před začátkem rekonstrukce si zjistěte, zda budete potřebovat stavební povolení, nebo stačí stavbu jen ohlásit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je váš byt i celkové vybavení ještě z poloviny minulého století a vy jste se rozhodli s tím něco udělat? Rekonstrukce bytu je pravděpodobně jednou z největších životních investic do bydlení, a i proto je nutné ji náležitě promyslet. Jde přeci o to, aby měla maximální efekt a přinesla spokojenost celé rodiny na dlouhá léta. Čeho je dobré se tedy vyvarovat a nad čím je vhodné pořádně popřemýšlet?

Zkuste si nejprve sami sobě popsat, jak by mělo vyše ideální bydlení vypadat, co byste chtěli na dosavadním bydlení změnit a kolik finančních prostředků vlastně k dispozici máte.

Výbornou inspirací by mohly být zrekonstruované byty vašich sousedů, kamarádů či odborné časopisy, které vám nejen dodají inspiraci, ale mnohdy ušetří i nemalé finanční náklady. Při rekonstrukci bytu byste měli přemýšlet i o následném vybavení zmodernizovaných místností či o tom, jak co nejefektivněji využít daný prostor.

Myslete v dlouhodobém horizontu

Velmi častou chybou bývá zejména to, že se plno lidí pouští do rekonstrukce bez řádného zvážení, a to i pro dlouhodobý horizont - například pro dožití na "stará kolena" nebo pro případné založení rodiny.

Problémy se startem rekonstrukce může udělat i samotný majitel domu, jenž s ní nemusí souhlasit. V případě družstevního bytu je potřeba rovněž odsouhlasení představenstva bytového družstva.

To se týká i rekonstrukce koupelny, kterou je dobré podle okolností přizpůsobit - například nahrazením vany, do které se špatně leze, dobře přístupným sprchovým koutem. 

Dozvědět se maximum

Není to však jen o znalostech následného používání zrekonstruovaného bytu. Velmi důležité je i dozvědět se o maximálním efektu rekonstrukce, je zkrátka nutné vidět i další souvislosti. Vhodným příkladem může být výběr kuchyně. Tu bychom si měli řádné promyslet a vybrat ten nejlepší typ, formu i umístění jednotlivých spotřebičů.

Je nutné také zkontrolovat např. podlahu, v jakém je stavu či zda nepotřebuje také rekonstruovat. Tím se dostáváme do další fáze plánování rekonstrukce - správné návaznosti jednotlivých úkonů. Je vždy nezbytné před určitými stavebními úpravami mít dobře zmapované stavy jednotlivých částí bytu, a tím pak vhodně nastavit i jednotlivé kroky při rekontrukci. Ušetříte si tím zbytečné starosti i nemálo peněz.

Tlak na co nejnižší cenu se nemusí vždy vyplatit

Možná vás už napadlo, že rekonstrukci nebo alespoň nějaké části zvládnete sami nebo s přispěním příbuzenstva, a tím ušetříte nemalé finanční prostředky. I to je možné. Na některé úpravy - např. nové rozvody elektřiny - si však budete muset jistojistě najít kvalifikovaného odborníka. Zvláště v tomto případě je důležité mít rekontrukci dobře připravenou krok po kroku.

Vyhnete se třeba výraznému časovému zdržení, když nebudete moci získat v potřebných chvílích určitý materiál nebo právě odborného pracovníka. Těch je totiž zvláště v posledních měsících poměrně velký nedostatek a čekací lhůty jsou mnohdy několikanásobně delší než před pár lety.

Pozor byste si měli dát i na možné reklamace, a to zejména v případě, že vám jistý pracovník s určitými věci pomáhal tzv. "bez papíru" - tedy bez faktury za odvedenou práci. Neodborně vykonaná práce totiž může přijít následně velmi draho...

Odborná rekonstrukce nemusí být chybou

Na začátku byl určitý sen, na konci však může být realita trochu jiná. Původně jste se snažili ušetřit každou korunu - rekonstrukci jste si organizovali sami, sem tam si jen objednali podlaháře nebo člověka, který vám osadil vámi zakoupenou kuchyň, a na konci zjistíte, že to zkrátka není ono?

Běžná realita českých domácností. Nepříliš pozitivní může následně být i zjištění, že celková cena za rekonstrukci bytu "na klíč" není zase tak výrazně vyšší, než za jakou jste pořídili samotnou proměnu bytu vy. Firmy totiž velmi často dokážou využít například množstevní slevy na nákup materiálů či využijí vlastní zaměstnance k nejrůznějším pracím ve vašem bytě. Výsledný efekt a spokojenost klientů je mnohdy také na jiné úrovni, stejně tak se lépe řeší již zmíněné případné reklamace a opravy.