Nejhorší nemoci světa. Některé jsou opravdu děsivější než rakovina

Huntingtonova choroba
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Některá témata jsou prostě od podstaty negativní. S nemocemi nemáme spojené nic příjemného a výčet těch nejhorších vám rozhodně úsměv na rtech nevykouzlí. Jaké hrůzy mohou postihnout člověka a možná o nich ani nevíte?

Člověk by řekl, že ze všech různých chorob, které nás mohou zasáhnout, je rakovina ten nejhorší nepřítel. Zdraví je však náchylné i k jiným o něco komplikovanějším, ale o to více ojedinělým nemocem. O jakých je řeč?

Předčasné stárnutí

Ten, kdo viděl snímek Podivuhodný příběh Benjamina Buttona, tak malinko tuší, o čem je řeč. Byť je ve filmu poněkud v rámci příběhu pozměněná, určité realistické prvky jsou zde čitelné. Jedná se o progerii, která se vyznačuje předčasným a urychleným rozvojem stařeckého vzhledu a také fyzických neduhů.

Dítě tak nejenom vypadá jako stařec, ale velmi brzy je náchylné k nemocem, jež spíše potkávají osoby v důchodcovském věku. Stařecký vzhled je tak v tomto případě to nejmenší. Dítě totiž bohužel umírá následkem stařeckých nemoci velmi brzy. Nikoli jako ve zmiňovaném filmu.

Huntingtonova choroba

Onemocnění mozku je pochopitelně jedním z těch vůbec nejhorších. Huntingtonova choroba je dědičná a velmi krutá choroba. Většinou se jedná o jistou smrt a člověk se doslova mění před očima.

Osobnost je zcela pozměněná a s tím se váže také obrovská psychická zátěž pro nejbližší okolí. Neurodegenerativní onemocnění se projevuje nekoordinovanými pohyby, poškozením mentálních funkcí a zásadním zhoršením imunity.

Jako Stephan Hawking

Jedná se pravděpodobně o nejslavnější oběť této plíživé a fatální nemoci. Geniální fyzik prožil hned několik let, aniž by se u něj amyotrofická laterální skleróza projevila. V jeho případě se však nestala překážkou k neuvěřitelným objevům, které tento génius zanechal světu.

Postupné ochrnutí příčně pruhovaného svalstva od prstů směrem do centrálního těla bývá ve většině případů nezvratné. Neobratnost střídá úplné ochrnutí končetin a nejvážnější je útok nemoci na dýchací cesty, kdy nemocný nemůže ani polknout. Pomocí moderních postupů medicíny je v těch nejvážnějších případech možné prodloužit život o půl roku. Většinou je celý proces umírání dlouhý dva roky.

Ebola

V tomto případě se jedná o vir, který v roce 2013 až 2014 v západní Africe zabil kolem kolem 11 tisíc lidí. Dodnes je však v oblastech ebola přítomná, ale její smrtící vlna není tak dramatická. Krvácivá horečka ebola napadá lidi, ale také primáty.

Sedm let života

Multisystémová atrofie, jinými slovy také Shy-Dragerovům syndrom, způsobuje kompletní selhání orgánů. Problém tkví v tom, že příčiny jsou dodnes neznámé. Po vyslovení tragické diagnózy člověku zbývá pouhých sedm let života. Po celém těle totiž postupně selhávají nervy, a tím ovlivňují funkci vnitřních orgánů.

Běžnými nepříjemnostmi jsou v tomto případě problémy s vyměšováním, srdeční arytmií a výpadku termoregulace. Člověk se tak kromě jiného musí umět poprat s častou nehybností a problémem se svalovou ztuhlostí.