Podzimní deprese vyléčena. Dánové mají recept, který se jmenuje Hygge

Nejdůležitější je pohoda
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Deprese je jako strašidlo pod postelí. Podzim přináší melancholické chvilky a když zajde slunce, může se tak stát i v duši. Internet je plný rad a knihkupectví plné knih, které se vám pokusí zaručeně pomoci. Jedna je však s podpisem nejšťastnějšího národa na světě. O co jde? 

Proč jsou Dánové nejšťastnějším národem na světě? Země na severu Evropy neoplývá sluncem, ale spíše silným větrem a šedivou oblohou. Dánské království je však velmi bohaté, ale vysoká životní úroveň není vždy zárukou štěstí. Na to existuje recept!

Výbava pro poctivý hygge obnáší vonné svíčky, aroma lampičku, příjemné deky a v zimě pár teplých ponožek. 

Pohoda a spokojenost

Kniha, která ve velkém způsobila zájem o skandinávskou kulturu, se jmenuje Hygge. Co se za tímto záhadným výrazem schovává? Význam slova lze vykládat jako pohodu a spokojenost, ale k těmto dvěma lákavým cílům je nutné se propracovat.

Kniha v detailech popisuje dánský životní styl a kulturu, která přináší do života vyrovnanost a mír. Láska k Hygge se tak velmi rychle rozrostla po celém světě a tento severský fenomén navštívil nespočet domovů, které se snaží úspěšně zútulnit. 

Klid a horký nápoj

Recept zní velmi jednoduše. Obklopte se věcmi, které váš domov dělají útulný a vy se v jejich společnosti cítíte v klidu a pohodě. Základem je měkké světlo. Kniha Hygge se myšlence osvětlení interiéru věnuje hned na několika stránkách. To, jakým způsobem si rozsvítíte pokoj, může hrát nezanedbatelnou roli v budování ideálního domova. Hygge, to je hlavně okamžik. Zhasněte lampy a zapalte svíčky. Zastavte se v drtivém koloběhu povinností. Nalijte si šálek čaje, vypněte veškerou elektroniku a jen se zaposlouchejte do zvuku ticha. Vaše meditace může začít.

Spisovatel Meik Wiking je ředitelem Institutu pro výzkum štěstí. Jeho bestseller Hygge je čerstvě doplněn o další přírůstek, o dánské kultuře Lykke.

Pohodlí je bůh

Je jasné, že pro mnohé může znít filozofie hygge jako naivní způsob života. Co je na tom, že se člověk v noci schoulí na gauči při svíčkách a popíjí u toho víno nebo teplé mléko? Kromě propracované myšlenky, jak vytvořit prostředí domova co nejpohodlnější, jde hlavně o rituál, kdy si uvědomujete sílu přítomného okamžiku.

Je jen tady a teď! Kniha říká: "Žijte dnes, jako by už zítřek neměl přijít." Tato slova však nesmíte pochopit jako povolení k bláznivému dobrodružství, ale naopak k hledání vnitřního míru. Hygge není žádný složitý systém motivačních řečí a úkolů. Je to recept, jak si vybudovat domov podle pár pravidel, aby vám bylo každý den tak, že jste opravdu šťastní.

Placebo efekt: Lepší než opravdový lék. Dokáže pomoc i při léčbě rakoviny? Více čtěte zde.
Klíčová slova:
mir