Policie už zatkla dva lidi. Razie na na ministerstvu práce a sociálních věcí pokračuje

Ministryně Maláčová zřejmě přijde o pár svých podřízených
 

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policie zadržela náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. 

"Dnešního dne zahájil policejní orgán trestní stíhání dvou fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR," uvedl Matula. Podle Lidovek se případ týká zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Dvojici hrozí až dvanáctileté vězení.

Jde o nový informační systém?

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ČTK potvrdil, že útvar provádí úkony trestního řízení, případ ale odmítl komentovat s tím, že podávání informací si vyhradilo vrchní státní zastupitelství.

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ani po dvou tendrech zatím nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem (podle Rozhlasu i tam zasahuje policie).

Bylo několik variant

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort od kontraktu ale pak odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat. Mluvilo o několika scénářích.

Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKSystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKSystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s OKSystemem.