Proč je důležité žehlit prádlo a jak správně vybrat žehličku?

Žehlička vrací prádlu původní tvar a navíc efektivně uzavírá vlákna, jež se otevírají během pracího procesu
  |  Komerční sdělení

Žehlení rozhodně nepatří mezi oblíbené domácí práce a mnoha lidem při pohledu na koš plný nevyžehleného prádla naskakuje husí kůže. Přesto se nabízí několik zásadních důvodů, proč se této aktivitě nevyhýbat. Nevěříte? Až se začtete do následujících řádků, pravděpodobně změníte názor. Navrch vám poradíme, jak vybrat žehličku, se kterou vám půjde práce od ruky.

Na pohled hezčí prádlo bez nebezpečných mikroorganismů

Odpůrci žehlení namítají, že jde o přežitek. Vždyť si přece stačí pořídit sušičku a o nic víc se nestarat. Ta prádlo perfektně vysuší a připraví tak, abychom ho mohli rovnou poskládat. Což je do určité míry pravda - po vytažení na něm skutečně nejsou ohyby, ale přesto nemůžeme hovořit o stoprocentním výsledku, jakého lze dosáhnout jedině žehlením. Žehlička vrací prádlu původní tvar a navíc efektivně uzavírá vlákna, jež se otevírají během pracího procesu. Pokud je vaším cílem perfektní vzhled, vpodstatě ani nemáte na vybranou.

A našli bychom ještě jeden – a mnohem důležitější důvod, proč je žehlení prádla důležité. Běžné praní nezahubí některé nebezpečné mikroorganismy. Bakterie a viry se paradoxně roznáší na prádlo ostatních členů rodiny a nákaza se vesele šíří. Tomu však můžete učinit utrum pomocí žehličky. Základní i mimořádně výkonné modely včetně těch nejlepších na trhu najdete například na Alza.cz.

Neobstojí ani argument, že si stačí pořídit pračku s vyšším teplotním rozsahem. Mnohé materiály by takové praní nepřežily bez újmy.

Jaké prádlo určitě žehlit?

Arizonský profesor Chuck Gerba uvedl, že navzdory důkladnému čištění po toaletě se do spodního prádla dostává nezanedbatelné množství mikrobů. Dokonce tolik, že může snadno dojít ke kontaminaci několika dávek prádla. Žehlením se lze bakterií a dalších mikroorganismů okamžitě zbavit a zajistit tak dokonalé hygienické podmínky.

Kromě spodního prádla je vhodné žehlit veškeré oblečení a textilie, které se dostávají do přímého kontaktu s kůží – trička, kalhoty a v neposlední řadě i ložní prádlo.

Žehlení by se rozhodně neměly bránit osoby s velmi citlivou kůží. Žehlička povrch prádla uhlazuje a pomáhá tím předcházet podráždění pokožky.

Potřebujete novou žehličku, ale nevíte, jak vybrat správný typ?

Došli jste k závěru, že uděláte něco pro své zdraví a opět začnete prádlo poctivě žehlit? S vhodně zvolenou žehličkou již pro vás činnost nebude utrpením, ale (samozřejmě s trochou nadsázky) příjemnou kratochvílí.

Pokud se vám při pohledu na rozsáhlou nabídku žehliček protočily panenky a příliš nechápete výrazné cenové rozdíly mezi jednotlivými modely, seznamte se se základními a pokročilými funkcemi – hned vám bude jasné, zda se vám vyplatí investovat do pořádně „nabušeného“ spotřebiče, nebo si naopak vystačíte se skromněji vybaveným kouskem.

Z hlediska typu se žehličky dělí na suché a napařovací žehličky. Zájemci o sofistikovanější technologie volí tzv. parní stanice.

K základním kritériím, na které byste měli brát při hledání nejlepší žehličky zřetel, patří:

● optimální parní výkon a parní ráz (výkonnější žehličky nemají problém ani s vícevrstvým a velmi zmačkaným prádlem),

● materiál žehlicí plochy (jednotlivé druhy materiálů mají rozdílnou kvalitu, mohou mít samočisticí efekt atd.),

● ergonomie (tzn. vlastnosti, díky kterým je používání příjemnější – např. nižší hmotnost, delší přívodní kabel nebo bezdrátové řešení, podkapávací systém...),

● cenová hladina (hledejte ideální poměr ceny, kvality a užitných vlastností).

Suchá vs. napařovací žehlička - jaký je mezi nimi rozdíl?

V případě velmi omezeného rozpočtu vám nezbude nic jiného než pořízení suché žehličky. Představuje modernějšího nástupce klasického konceptu, který byl po dlouhé desítky let jedinou možností. Oproti napařovací žehličce sice nedisponuje funkcí napařováním, ale na druhou stranu nabízí určité výhody – je lehčí a uživatel si nemusí lámat hlavu s nastavováním funkcí.

A co si představit pod pojmem parní stanice? Jedná se o kombinaci napařovací žehličky a výkonného parního generátoru, který neustále produkuje páru a výrazně usnadňuje žehlení většího množství prádla. Napařovací žehličky dodávané ke stanicím nemají vlastní nádobu na vodu a jsou díky tomu oproti běžným napařovacím žehličkám lehčí.