Oblečení mrtvého muže. Islandské nekrokalhoty Nábrók přinášejí podle pověsti štěstí a peníze

Replika kalhot Nábrók je uložena v muzeu na Islandu
 

Rozhodně to nejsou kalhoty jako každé jiné. Jejich výjimečnost není určena drahou látkou ani unikátním střihem, ale faktem, že se jde o kus oblečení z lidské kůže. Nejedná se však o rekvizitu z filmového thrilleru a ani důkazní materiál masového vraha. Nábrók totiž patří k islandské kultuře. O co konkrétně jde? 

Na první pohled, ale vlastně i na ten druhý je zcela pochopitelné, že přichází zděšení. Nekrokalhoty Nábrók nejsou určené pro parádu, ale hlavně pro získání nechutného bohatství. Alespoň s tímto účelem tento kus podivného oděvu vznikl na vzdáleném ostrově Island. Země, která se opuštěně nachází uprostřed oceánu a slyšíte zde teskně zpívat vítr a moře si tak na seznam bizarností připisuje i tento velmi zvláštní módní výstřelek. 

Jak na to? 

Podle dochovaných informací musel ten, kdo chtěl nekrokalhoty Nábrók nosit, získat povolení od živého člověka, že až přijde smrt, může použít pro tento velmi zvrácený způsob pověrčivosti jeho kůži. Zda byl zájemcem obyčejný člověk nebo nějaký kouzelník, není jisté. Kůže z těla se však musela odstranit velmi brzy poté, co tělo naposledy vydechlo. 

Následně se tedy tělo vykopalo ze země a kouzelník či šaman stáhl kůži od pasu dolů, kterou si následně oblékl na vlastní tělo. Tím zvláštnost rozhodně nekončí. Aby byl oděv ještě výstřednější, tak se do nebožtíkova šourku našila runa Nábrókarstafur, která údajně přitahovala bohatství. 

Jako definitivní tečka nad podivným rituálem je následná krádež o svátečním dni. Chudé vdově se musí ukrást mince, kterou “čaroděj” vloží do šourku. Recept na nekonečné bohatství je tak dodnes schovaný v islandském čarodějnickém muzeu. Tato zvláštní relikvie však není výmyslem nové doby, kterou by se měl divák šokovat, ale autentickou relikvií z minulosti. 

Nikdy nesundavat

Jste pověrčivý? Tak v tom případě si nekrokalhoty Nábrók rozhodně neoblékejte. K tomu, aby se nekonečné bohatství od čaroděje neodvrátilo, musí je mít na sobě oblečené celý život. Když už má prostředků dostatek a vzácně nechutný kus oděvu chce předat dalšímu šťastlivci, musí se zájemce převléknout co nejrychleji, jinak kouzlo vyprchá. 

Bezpochyby se tak jedná o nejpodivnější tradici čarodějnictví, kterou můžeme v muzeích po celém světě zaregistrovat. Island je krásná a velmi zvláštní země. Tento malý detail to jasně dokazuje. 

KAM DÁL: Lobotomie mozku jako léčba psychických problémů. Drastická metoda způsobovala epilepsii, ale také smrt