Když staví dům tisíce housenek. Vizionářská profesorka je přirovnávána k Da Vincimu a randila s Bradem Pittem

Neri Oxman je ve svém oboru vizionářkou, která spojuje umění a vědu
 

Jméno Neri Oxman je v České republice spíše neznámé. Ve vědeckém a uměleckém světě se jedná o ženu, kterou přirovnávají k Leonardovi Da vinci dneška. Izraelská architektka, designérka a profesorka vede svůj tým na prestižní univerzitě v USA k neuvěřitelným pokusům. Ty jsou však písničkou budoucnosti. Co se jim zatím podařilo objevit? 

Massachusettský technologický institut je adresou, která má obrovskou prestiž. Stačí říct, že 76 absolventů této soukromé instituce jsou laureáty Nobelovy ceny. Místo, kde se z technologického pohledu řeší hlavně budoucnost, se podílí na vesmírných programech, ale třeba za druhé světové války zde vědci a studenti vymýšleli obranné vojenské mechanismy. 

Za celou dobu fungování se zdejší prostředí stávalo progresivním místem, kde vznikaly vynálezy, které jsou dnes běžnou součástí života. Počítače, robotický průmysl a biologie však nejsou jediné odvětví, kterým se posouvají hranice možného. Právě Neri Oxman vede tým, který své vědecké pokusy opírá o umění. 

Láska k přírodě

Nahlédnout pod pokličku této prestižní instituce můžete skrze dokumentární sérii Abstract, která je k vidění na internetové televizi Netflix. Pořad, jenž v podrobném profilu umělce ukazuje výjimečnost jeho práce, se objevuje i jméno Neri Oxman. Žena narozená v Izraeli představuje svůj životní příběh, kdy se ze studia medicíny rozhodla přejít na architekturu. Zásadně ji ovlivnila dvouletá služba v izraelské armádě a dnes vede fakultu na MIT zvanou Media Lab. 

V naprosté volnosti pokusů se zde pokoušejí vytvořit nové technologické postupy, které vedou k výrobě architektury a designu. Základní filozofií je budovat svět udržitelný a šetrný k přírodě. Pokoušejí se tak vypozorovat postupy přírody, které pak díky technologiím pokoušejí převést do praxe. To se jim ve velké míře také daří. 

Architekt housenka

Ve zmíněné epizodě seriálu Abstract tak můžeme vidět, jak Neri Orman a její tým vytváří architektonické objekty díky housenkám, které v počtu osm a půl tisíce svým kuklením vytváří přirozený materiál, který obaluje předem postavenou konstrukci. 

Stejně tak v Media Lab vznikají technologické postupy inspirovany prací včelího roje. Základní předpoklad úspěšného pokusu je najít materiál, který je šetrný k přírodě. Cihly, sklo, beton a železo je tedy možné nahradit alternativními materiály, které jsou inspirované přírodou. Neri Oxman je tak vizionářkou, která  fascinuje svět díky své schopnosti propojit vědu, inženýrství, design a umění. 

Media Lab na MIT je tedy ostrovem svobody, kde možná na první pohled vycházejí nepochopitelné a absurdní pokusy, ale jak je vidno, mohou posouvat budoucnost o něco blíže k udržitelnému a šetrnému světu, který zbytečně nezatěžuje již zásadně deformovanou planetu člověkem. Pořad Abstract tak v přijemné formě představuje svět vědy v poněkud moderní podobě. 

KAM DÁL: Nejkrásnější bazén na světě v místě bývalé skládky odpadu. Podolský unikát vznikl ve vyřazeném vápencovém lomu