Kokosový olej je malý zázrak: Pomáhá na srdce, ekzémy i infekce v ústech

Kokosový olej se díky obsahu kyseliny laurové dokáže vypořádat i s ústními infekcemi
  |   zajímavost

Kokosový olej má řadu zdravotních výhod. Je tou správnou cestou ke zdravému srdci a pokožce. Dokonce vám pomůže i s hubnutím. Připravili jsme si pro vás čtyři překvapivé způsoby, jak lze kokosový olej použít. Zkuste to také!

Kokosový olej se získává z dužiny kokosových ořechů a dělí se na dva druhy. Existují jak panenské kokosové oleje, tak i ty, ze kterých byly průmyslově odstraněny některé jeho složky, tedy rafinované.

Tento druh oleje je jedním z nejzdravějších, má totiž hned několik pozitivních účinků na naše zdraví.

Zdravé srdce

Vědci tvrdí, že přidáním kokosového oleje do vašeho jídelníčku můžete významně zlepšit své kardiovaskulární zdraví.

V některých částech světa je kokosový ořech, který je nabitý kokosovým olejem, základem výživy. Někde se jím zkrátka živí už celé generace, na kterých lze dobře pozorovat jeho zdravotní benefity. Například lidé žijící na ostrovech v jižním Pacifiku získávali více než polovinu svého denního příjmu kalorií z kokosových ořechů. Vědci zjistili, že byli nejen celkově zdraví, ale také byla v této populaci velmi nízká míra onemocnění srdečními chorobami, tvrdí výživový specialista Kris Gunnars.

Hubnutí

Kokosový olej nám podle studií dokonce může pomoci i shodit nějaká ta kila navíc. Obsahuje totiž zdravé mastné kyseliny, které mají skvělou funkci. Tyto kyseliny totiž zajišťují, že vaše tělo spálí více kalorií.

Mastné kyseliny mohou dokonce značně ovlivnit, jakou rychlostí naše tělo spaluje kalorie i za pouhý jeden den. Opět tu ale platí pravidlo: všeho s mírou. Přílišná konzumace kokosového oleje totiž může způsobit naopak přibírání na tělesné hmotnosti.

Infekce v ústech

Ústní infekce mohou způsobovat řadu nepříjemných problémů, jedním z nich je i zápach z úst. Dále mohou také zvyšovat citlivost zubů, která se následně projeví při konzumaci studených, nebo naopak horkých nápojů a potravin.

Tento druh oleje ale obsahuje kyselinu laurovou, která se s infekcemi v ústech hravě vypořádá. Existují také určité důkazy o tom, že používání kokosového oleje jako ústní vody přispívá ke zlepšení ústní hygieny, vědci ale považují tyto důkazy za nedostatečné. Dále také neexistuje žádný důkaz, že by kokosový olej snižoval riziko nachlazení nebo jiných vnitřních infekcí,“ dodal výživový expert.

Pokožka

Kokosový olej lze použít i jako tělové mléko. Kůži krásně zhydratuje a vyživí. Je ideální zejména pro ty, kteří mají velmi suchou pokožku nebo trpí ekzémy.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nezdravé mléko: Zvyšuje riziko vzniku demence, srdečních chorob a rakoviny, nepomáhá ani kostem.

Klíčová slova: