Práce s dechem má pozitivní vliv na plíce, srdce i mozek. Potápěči prozradili, jak na to

Plavat si pod vodou a pozorovat život? O tom si mohou nechat svářeči jen zdát
  |   zajímavost

Cítíte se často ve stresu a napjatí? Existuje na to jedna velmi snadná pomůcka, kterou můžete použít kdykoliv a kdekoliv, máte ji totiž neustále s sebou. Řeč je o vašem dechu, tedy v tomto případě spíše jeho nedostatku. Zadržení dechu vám může přinést neuvěřitelné výhody.

Potápěči, kteří praktikují speciální techniku potápění zvanou freediving, se svěřili s tím, jaké benefity jim jejich vášeň pomohla implementovat do jejich každodenního života.

Práce s dechem

Potápěcí technika freediving neboli volné potápění vyžaduje od těch, kteří ji praktikují, aby se naučili velmi dobře pracovat s dechem, jinak je totiž naprosto neproveditelná. Jedná se o způsob ponoření se do vody na jeden nádech, tedy bez kyslíkové bomby, se kterou bychom měli možnost dýchat i pod hladinou.

Fanoušci ponoru na jeden nádech se díky vypilování dechových technik dokaží ponořit až do hloubky několika metrů, a to až na několik minut. Současný rekord je 131 metrů.

Pod vodou také musí počítat s vyšší mírou tlaku, než na jaký jsme zvyklí na souši. V hloubce několika metrů v důsledku hlubinného tlaku mohou naše plíce zmenšit svůj objem až na 1 litr.

Potápěči se učí, jak se v takovém prostředí chovat, a připravují se na ponor pomocí různých dechových cvičení, které dokáží zlepšit funkci jejich plic, a umožnit jim tak zůstat pod vodou bez větších problémů i s nižší kapacitou dechového orgánu.

Proudění krve a produkce hormonů štěstí

Zadržení dechu pro naše tělo rozhodně není nijak škodlivé, jak by se mohlo na první pohled zdát, právě naopak. Podporuje proudění krve do životně důležitých orgánů, jako jsou například plíce, srdce a mozek.

Z psychologického hlediska nám může potápění a s ním spojené zadržení dechu pomoci tím, že zvyšuje produkci hormonů jako serotinin a dopamin, tedy hormonů štěstí. Tyto látky nám poté také pomáhají snížit hladinu stresu.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Kryoterapie: Zázrak, který pomáhá s artritidou, rakovinou a může vás zbavit migrén

Klíčová slova: