Některé symptomy rakoviny jsou na první pohled neškodné. Jak tedy nemoc spolehlivě odhalit?

Mezi symptomy rakoviny patří i dlouhodobé vyčerpání
 

Rakovina je jednou z nejděsivějších diagnóz vůbec, některé její druhy mají obrovské procento úmrtnosti, zejména pokud je tato nemoc objevena v pozdějších stádiích. Je proto velmi důležité vědět, jakými sympromy se rakovina projevuje, abychom ji odhalili včas.

Tato nemoc se může projevovat hned několika příznaky. Patří mezi ně mimo jiné:

Nevysvětlitelná bolest

Pokud pociťujete bolest nebo nepříjemné pocity, které se neváží na žádný úraz, měli byste se o nich poradit se svým praktickm lékařem To platí zejména v případě, kdy tato bolest přetrvává delší dobu, než tři týdny.

„To zahrnuje i bolest kostí, která bývá často přehlížena,“ dodal pro Express Dr. Sibtain, onkolog z The Harley Street Clinic.

Noční pocení

Pokud se ráno probouzíte s kompletně propoceným povlečením, ačkoliv teplota ve vašem pokoji přes noc rozhodně nebyla na maximu, může to být příznakem některých druhý rakoviny, mezi které patří i leukémie.

Může se ale také jednat o jeden z vedlejších symptomů menopauzy.

Náhlá ztráta hmotnosti

Jedním z příznaků rakoviny může být i nevysvětlitelné hubnutí, tedy ztráta hmotnosti bez jakékoliv změny jídelníčku a bez zařazení nové fyzické aktivity do vaší rutiny.

„Může to souviset se stresujícími změnami životního stylu, jako je stress nebo těžké životní změny, ale může to být také známka vážného zdravotního stavu," dodal Dr. Sibtain.

Bulky pod kůží a otékání

Ať už si nahmatáte jakkoliv velkou bulku, kdekoliv na kůži, tozhodně byste se o ní měli poradit se svým lékařem.

"To zahrnuje jakékoli bulky na obličeji, krku, podpaží, žaludku, tříslech, hrudníku, prsou nebo varlatech," dodal Dr. Sibtain.

Únava

Je samozřejmě zcela v pořádku pokud se cítíte unavení po náročné tůře, nebo dvou hodivách v posilovně, pokud se ale cítíte vyčerpaně neustále, může to být důvod k obavám. Dlouhodobé vyčerpání může být také jedním ze symptomů rakoviny.

Pokud na sobě pociťujete některé z těchto příznaků, co nejdříve se o nich poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Demence: Tyto potraviny vám pomohou s prevencí.

Klíčová slova: