Nevyhazujte staré noviny, lehce vás zbaví plevele

Ideální je záhony pokrýt mulčem, plevel pak na nich neporoste. Jako mulč vám poslouží i staré noviny
  |   zajímavost

Zbavování se plevele na záhonech může být velmi náročné a v některých případech se to může dokonce i pořádně prodražit. Naštěstí ale existují tipy na to, jak se těchto rostlin zbavit lehce a levně, poslouží i staré noviny.

Jednou z nejnáročnějších metod na zbavení se plevele je ta manuální. Pletí celého záhonu s motyčkou a ruční vytahování plevele i s kořeny vyžaduje obrovské množství energie. Navíc často není příliš účinné. Dokonce i když se snažíme vytáhnout rostlinky s kořeny, většinou se nám nepodaří ze země vyjmout vše a plevel tak za několik dní nebo týdnů na místě vyraší znovu.

Tato metoda je i přes svou nízkou účinnost a vysokou náročnost stále velmi oblíbená. Důvodem je nejspíše to, že většina dalších metod na zbavení se plevele na zahrádce zahrnuje použití chemikálií.

Chemické přípravky na odstranění plevele jsou sice velmi účinné a plevel spolehlivě zničí jednou provždy, ale zároveň mohou být také nebezpečné.

Rozhodně se nedoporučuje tyto přípravky používat tam, kde pěstujete ovoce či zeleninu. Navíc mohou být nebezpečné i pro vaše domácí či hospodářská zvířata a v některých případech i pro vaše děti. Tento riskantní způsob péče o záhonky se navíc může velmi prodražit.

Naštěstí ale existují způsoby, pomocí kterých se můžete zbavit plevele stejně účinně, ale bezpečně a zdarma. Patří mezi ně mimo jiné i použití starých novin.

Mulčování

Zbavit se nechtěných rostlinek na záhoncích je možné i pomocí mulčování. Jedná se o umístění určitého typu materiálu na povrch půdy tak, aby blokoval veškerý přísun světla k rašícímu plevelu. Plevel bez slunečních paprsků nemá šanci přežít. Jako mulč vám poslouží mimo jiné i kůra, sláma nebo právě staré noviny. Můžete se tak s nechtěným plevelem na vaší zahrádce rozloučit.

Jen je potřeba si dávat pozor, abyste mulčem omylem nepřekryli i rašící klíčky rostlinek, které jste na záhony vysázeli. Ideální je tak počkat, než vám vaše zelenina, ovoce a okrasné kvetiny trochu vyrostou, a rozmístit mulč kolem.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Chrápání může být příznakem životu nebezpečné nemoci, potvrdil MUDr. Miloš Kotulek.

Klíčová slova: