Okamura: Kvůli ukrajinským migrantům přibývají případy HIV. Může příchod uprchlíků spustit epidemii?

Tomio Okamura si nese životem hluboká traumata z dětství. Není vyloučeno, že mohou i za jeho současnou rétoriku
  |   analýza

Předseda SPD Tomio Okamura pojmenoval na tiskovce před jednáním Sněmovny zásadní problémy s ukrajinskými migranty, které zasahují do života českých občanů. Vláda Petra Fialy je podle něj vůbec neřeší. Jedním z alarmujících problémů má být i prudký nárůst případů HIV v ČR. Ve svém prohlášení se odvolává na tvrzení epidemiologa Romana Prymuly z rozhovoru pro CNN Prima News. 

Rozlícený Tomio Okamura vystoupil na tradičním brífinku před novináře v den, kdy vláda žádala Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu v ČR kvůli řešení migrační vlny válečných uprchlíků z Ukrajiny. Vláda Petra Fialy chce neustálým prodlužováním nouzového stavu omezovat demokracii a vyhýbat se povinnosti vypisovat výběrová řízení na miliardové státní zakázky,“ uvedl bez předložení dalších důkazů předseda SPD a zároveň velmi rázně pojmenoval mnoho problémů, které podle něj příchod tisíců Ukrajinců, prchajících před ruským válečným běsněním, u nás způsobil. 

Jedním z nich má být potíž s nevyléčitelnu nemocí HIV. V roce 2021 žilo na Zemi 43 milionů osob infikovaných tímto virem. „Navíc jsou tady nové aktuality... Kvůli ukrajinským migrantům přibylo v ČR HIV, řekl v televizi Prima epidemiolog Roman Prymula. Je to úplně nová informace. Zároveň ředitel fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek říká, zatímco před příchodem uprchlíků z Ukrajiny byl záchyt pozitivních pacientů kolem 3 případů týdně, a to mluví jenom o Plzeňsku, tak v současné době je to 1 - 2 případy denně,“ uvedl Tomio Okamura na tiskové konferenci a za vinu to dává vládě Petra Fialy. „Vládní přístup je nesystematický, nahodilý a vláda tady způsobuje opravdu obrovské problémy... To oni nesou odpovědnost za tady tu zpackanou situaci, kdy vůbec tady nevíme, kdo tady je,“ rozhohnil se bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny. 

Opravdu může vládní kabinet za nárůst případů HIV v ČR? A nejde prakticky o pouhé zvýšení čísel v důsledku příchodu již nemocných lidí, kteří se nahlásili do českého zdravotního systému? „...k nárůstu zčásti přispěli uprchlíci z Ukrajiny, kteří se s nemocí léčili ve své domovině. Na Ukrajině byl počet nasazených terapií před válkou zhruba 140 tisíc, což je téměř trojnásobek toho co u nás,“ uvedl epidemiolog Prymula. MUDr. Vojtěch Mucha, předseda Mladých praktiků, pro čtidoma.cz upřesnil, proč čísla nakažených rostou. Nemoc HIV se rozvíjí dlouho a určitě tedy nejde primárně o nově nakažené občany ČR, kteří by přišli do styku s virem od uprchlíků z Ukrajiny. Pouze se u nás přihlásili k léčbě ti, kteří se již zřejmě na HIV na Ukrajině léčili. A to je obecně velmi dobrá zpráva. Tím, že budou nadále pokračovat v léčbě, se totiž udrží nálož viru na čísle 0 a víceméně nemohou nikoho dalšího nakazit.“

Znamenají tyto "rizikové" osoby, jak říká Tomio Okamura, ohrožení pro české občany? A může je přímo ochránit vláda svými praktickými kroky? „HIV je reálná hrozba... V tomto případě to ale není o plošných státních opatřeních či výzvách jako u covidu, ale skutečně o osobní ochraně,“ dodal Roman Prymula pro CNN Prima News

Co myslel bývalý vládní epidemiolog osobní ochranou, je zřejmě jasné - šíření nemoci HIV lze z velké části ovlivnit prevencí, zodpovědností a dodržováním pravidel. Není to tedy o tom, že kvůli nemocným Ukrajincům zasáhne Česko epidemie HIV, ale je na každém jednotlivci, aby se choval zodpovědně. „Měli bychom dodržovat elementární pravidla, pokud jdeme s někým neznámým,“ dodal k tématu Prymula. 

Zdroj: facebook.com, CNN Prima News

KAM DÁL: Češi se částečně mohli vyhnout šílenému zdražování. Stačilo splnit slib, který jsme dali.

 

Klíčová slova: