Miloš Zeman

Škůdce, nebo státník, na kterého se bude s úctou vzpomínat?
  |   osobnost

Miloš Zeman je  v pořadí třetí prezident České republiky. Úřadu se poprvé ujal složením slibu 8. března 2013, druhé funkční období zahájil o pět let později. Coby hlava státu byl známý svým přátelským postojem k Rusku a Číně, za což byl často kritizován na české i domácí politické scéně.

Miloš Zeman se během sametové revoluce se zapojil do činnosti Občanského fóra a stal se jedním z řečníků na Letenské pláni. V období 1993–2001 působil jako předseda České strany sociálně demokratické. V letech 1996–1998 byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a následující čtyři roky byl premiérem menšinové vlády ČSSD, jejíž existence  byla umožněna na základě tzv. "opoziční smlouvy" s ODS.

Po neúspěšné kandidatuře na prezidenta České republiky v roce 2003 odešel na sedm let z politiky. V roce 2013 byl zvolen třetím prezidentem České republiky a zároveň historicky prvním českým prezidentem zvoleným přímou volbou. První kolo vyhrál a v rozhodujícím druhém kole zvítězil nad tehdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Svůj prezidentský post se rozhodl obhajovat v následujících prezidentských volbách 2018, ve kterých postoupil s Jiřím Drahošem do druhého kola. Druhý a poslední prezidentský mandát skončí 8. března 2023.

Jak to bylo s KSČ?

Narodil se 28. září 1944 v Kolíně, kde v roce 1963 dostudoval střední ekonomickou školu. Po maturitě pracoval v účtárně závodu Tatra Kolín. V roce 1965 začal dálkově studovat Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. 

Během pražského jara (1968) vstoupil do KSČ, ze které byl dle svých vlastních slov v roce 1970 kvůli nesouhlasu s okupací vojsk Varšavské smlouvy vyloučen. Od 31. ledna 1984 vedla Správa kontrarozvědky pro ochranu ekonomiky (součást Státní bezpečnosti) Miloše Zemana jako prověřovanou osobu. Není jasné, co bylo důvodem sledování. Svazek byl skartován na začátku prosince roku 1989.

Vybrané články na téma "Miloš Zeman":
Zemanova vláda nemá žádná pozitiva, svou šanci prezident promarnil. Neudělal nic ani pro své voliče

Potvrzeno! Miloš Zeman si zahraje v reklamě na pizzu Hut jako Trump a Gorbačov. Suroviny dodá Babiš

Kdykoliv Miloš Zeman někoho někam dosadí, je z toho ostuda, katastrofa a stojí nás to fůru peněz

Havel o humanitárním bombardování nikdy nemluvil, souhlas s útokem byla Zemanova práce

Zemanovy úlety: Pustil na svobodu opilce, zlodějku i vraha. Abolice pro Baláka z něj udělala šaška

Miloš Zeman nám dal všem přes hubu

Zemanova slova nejsou věrohodná. Je to stejné, jako když Babiš oceňoval bojovníky proti komunismu

Odepsaný Miloš Zeman a jeho velký návrat: První přímou volbu rozhodly pomluvy, lži a urážky, společnost se odkopala

Nemoc prezidenta Zemana mění politicky byznysovou mapu Česka. Poražený může skončit v sítích justice, říká politolog Charvát

Šikulové z Hradu vymýšlí pohádky a hrají si s fungováním státu. Kdo povolil Zemanovi klobásy?

Také vás vyděsil pohled na bezvládného prezidenta? Neobviňujme média! Je to chyba těch, kterým se říká "Hrad"