Když máte za kámoše prezidenta: Babiš může vládnout bez důvěry, většinu nepotřebuje

Pečou si to zatím hezky, že?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Opět se ukazuje, jak moc důležité je mít zastání na Hradě. Miloš Zeman a Andrej Babiš utvořili mocenský pakt, který je prakticky nerozbitný. Přesto, že lídr hnutí ANO pravděpodobně nezíská většinovou podporu Sněmovny pro svou vládu, může stát v čele země klidně i čtyři roky. Ústava mu to dovoluje, pokud mu hlava státu půjde na ruku.

V České republice nastala situace, kdy hnutí ANO sice s přehledem vyhrálo volby, ale neznamená to prakticky vůbec žádnou jistotu. Ovšem jen v případě, že by se tu dodržovaly ústavní zvyklosti. Což se od Miloše Zemana a Andreje Babiše příliš očekávat nedá. Může se tedy krásně stát, že Babiš tu bude vládnout čtyři roky v demisi. Nemožné? Naopak.

Není žádným tajemstvím, že šéf vítězného hnutí si přeje menšinovou vládu odborníků. To je ale jen slovíčkaření, v konečném důsledku by stejně šlo o lidi, které si tam on dosadí. Jenže i v takovém případě musí samozřejmě získat důvěru sněmovny, jak se píše v jednacím řádu v paragrafu 85. Sám to nedokáže, protože potřebuje 101 poslanců a má "jen" 78. Kdyby měl Babiš sympatie KSČM a SPD, jak se spekulovalo po volbách, je vysmátý a má 115 hlav.

SPD Tomia Okamury chce vést bezpečnostní a hospodářský výbor. Zároveň žádá místopředsedu sněmovny. Co se stane, když jim Babiš vyhoví? Přehodnotí svůj postoj a podpoří jeho menšinovou vládu?

Propočty jsou jasné

Nicméně to vypadá, že narazí. Tomio Okamura se nechal slyšet, že Babiše nepodpoří. Což zní logicky, protože sám má vládní ambice. Demokratické strany se také vesměs shodly, že exministr financí žádné ústupky čekat nemůže. Když tedy budeme předpokládat, že pevná v předvolebních názorech zůstane i značně se kymácející bárka Pirátů a Babiš by získal podporu jen váhající KSČM, stejně mu to stačit nebude. 

Mohlo by se tedy zdát, že Babiš má smůlu a směřujeme k předčasným volbám, případě dostane šanci sestavit vládu někdo jiný. Smůla, tak to zřejmě nebude. Dvakrát má právo volby prezident, třetí pokus je na předsedovi sněmovny. Bude-li to koník ANO, i tentokrát dostane šanci Andrej Babiš. Zároveň je třeba se podívat do ústavy. Tam totiž není napsané, kdy musí prezident nového premiéra jmenovat. V reálu to znamená, že Babiš klidně může vládnout bez důvěry celé čtyři roky.

A jsme zpět o oněch ústavních zvyklostí zmíněných v úvodu. Pokud by si to takto Zeman s Babišem upekli, nehorázně by je pošlapali. Ale to je vše, nic jiného by "nespáchali". Navíc, když si vzpomeneme na vládu Jiřího Rusnoka, která byla u "koryta" skoro půl roku přesně tímto způsobem, nelze se už pravděpodobně divit ničemu. Řešení navrhla TOP09 v podobě blokování zvolení předsedy sněmovny

Blokování volby předsedy tak, jak navrhla TOP09, se stranám příliš nelíbí. Úřadující předseda strany Milan Chovanec dokonce řekl, že "na to není nikdo zvědavý".

Blokovat volbu předsedy?

Spočívá v tom, že vlastně neskončí ustavující schůze nové sněmovny, resp. nebude zvolen její předseda. A dokud ustavující schůze neskončí a není známo jméno nového předsedy sněmovny, nemůže prezident odvolat stávajícího premiéra, tedy Bohuslava Sobotku, a jmenovat vládu novou v čele s Andrejem Babišem. TOPka ale zatím naráží na odpor ostatních stran a hnutí. Radka Vondráčka se chystají podpořit minimálně SPD a Piráti, což stačí.

Partie je rozehraná, silnější karty zatím drží tandem Zeman - Babiš. I proto, že prezident porušil zvyk a po Babišovi nechtěl 101 garantovaných podpisů od poslanců, kteří jeho vládu podpoří tak, jak chtěl dřive například po Sobotkovi. Vypadá to na velkou show, jejíž rozuzlení je zatím zahaleno rouškou tajemství. Jasně se doteď ukázalo pouze to, že po těchto volbách je všechno jinak a že mít za kámoše prezidenta je fakt dobrá věc.