VÁŠ PŘÍBĚH: Bejvalka za všechny moje úspory

I na mateřské můžete za určitých okolností pracovat
 

Reverzní rodičovství se snaží narovnat vztah mezi dětmi z prvního a druhého manželství. V tuto chvíli totiž ty druhé děti mohou klidně živořit, zatímco rodič platí výživné na ty první.

"S partnerem jsme byli přátelé a kolegové již velmi dlouho. Po období, kdy jsem se rozešla s manželem, byl vlastně jediný, u koho jsem nalezla pochopení a pomoc," popisuje čtyřicetiletá Jana, jak začaly její současné trable. Na rozchodu s bývalým manželem se podle ní podepsaly zejména problémy s početím druhého dítěte. Muž byl neplodný a marné pokusy se odrazily na Janině psychice. "Náš vztah s Lukášem začal jako výpomoc. Moc jsem chtěla druhé dítě a on byl ochoten mi pomoci, aniž by čekal něco víc. Záhy jsme však pochopili, že vlastně moc chceme být spolu jako rodina. Do dalších událostí už zasahovali jiní," tvrdí Jana.

Stát se nedívá na všechny děti stejně

Po umělém oplodnění se Janě s Lukášem v květnu 2009 narodila holčička. Jana však byla stále vdaná. "S manželem jsem měla relativně přátelský vztah. Uzavřeli jsme dohodou, že já si nechám náš dům, jemu se zaručím za byt a na naši první dcerku mi nebude do jejich 18 let posílat žádné peníze. A tak jsme se slušně rozešli, bez nutnosti soudů, půjček a právníků. Vše ale později nabralo trochu jiný směr, situace nás donutila se rozvést, vyrovnat se, a tím se rozeštvat," líčí Jana.

Lukášova situace je mnohem komplikovanější

Lukáš má z předchozího vztahu dvě děti. Při rozchodu nechal své teď již bývalé manželce veškerý majetek – vybavení bytu i samotný byt, auto, a dokonce na sebe převedl závazek zaplatit půjčku na pořízení vybavení domácnosti v celkové hodnotě asi půl milionu. Výše alimentů byla stanovena na 8 000 korun (5 000 a 3 000 korun). "Domluvu o styku s dětmi měli dohodnutou ústní. Vše fungovalo bez problémů až do okamžiku, kdy můj partner požádal o snížení výživného, protože se nám narodila dcera," vzpomíná Jana.

Tehdy se totiž rodina začala postupně propadat do dluhů. Jana měla nějaké peníze našetřené, a tak během mateřské a rodičovské táhla rodinné výdaje převážně z těchto úspor. Problémy začaly, když u Lukáše proběhla restrukturalizace a jemu snížili plat zhruba o 10 tisíc měsíčně. "Abychom vše utáhli, musel nastoupit na rodičovskou on a já jít do práce. Můj příjem byl totiž o něco málo vyšší, byli jsme tak schopni vše finančně zvládnout. Když se však u mě v práci v květnu 2011 změnilo vedení, snížili i mně plat o několik tisíc," vybavuje si Jana začátek nelehkého období.

Ilustrační foto

Problémy v práci, finanční nejistota, používání mých úspor na pokrytí běžného provozu domácnosti a též na výživné, běžící soud o snížení výživného, problémy s exmanželkou mého muže a neustálý boj o "půjčení" dětí, péče o mé dcery - už toho bylo na Janu moc. Sesypala se a tři týdny byla v pracovní neschopnosti. Po návratu do práce pak dostala výpověď.

Zažili jste příběh, o který se chcete podělit s ostatními? Napište nám na info@ctidoma.cz, předmět Příběh. Vybrané příběhy oceníme malým dárkem.

"Tehdy Lukáš volal své advokátce, zda může poslat méně peněz na výživné, když je požádáno o jeho snížení a on opravdu nemá, z čeho by platil. Ta mu poradila, ať pošle, co může. A tak své bývalé ženě poslal dvakrát pouze 5 tisíc místo 8, tedy jí 6 tisíc dlužil. "Jakmile jsem našla novou práci, Lukáš jí pět doplatil a dlužil už "pouhou" tisícovku. Bohužel, jeho bývalá žena požádala o exekuci na jeho plat, a tak mu v období půl roku po vypořádání všech závazků "zůstávalo" z výplaty asi mínus 200 korun. A těmi závazky myslím pouze výživné na děti z prvního manželství (8 000 Kč), doplatek dlužného výživného (1 000 Kč), dluh doměřený k výživnému za právní zastoupení matky (30 000 Kč) a splátka půjčky z vyrovnání SJM (6 000 Kč). Není v tom započítáno nic na jídlo, bydlení, dojíždění za dětmi ani nic na naši společnou dceru," uvádí Jana.

Soud způsobil rozkol i s bývalým manželem

U soudu o výživné si Jana prošla zvlášť složitou situací, když se probíralo, jakým způsobem naposledy otěhotněla. "Soudkyně si předvolala i mého manžela, se kterým jsem nebyla rozvedená. Zajímala se o náš vzájemný vztah a zjišťovala výši jeho příjmů. Přestože jsme měli dohodou vše vyřešeno a on neměl s mým novým dítětem nic společného, což jsme několikráte prokázali, byl jeho výslech zvláště detailní. Ten soud narušil náš vzájemný vztah nadobro," vysvětluje žena, co nakonec vedlo k tomu, že se s bývalým manželem musela rozvést a ještě jednou vypořádat majetek. S předchozím manželem spolu již nejsou schopni rozumně komunikovat.

Rodiče by měli své děti chránit, ale také by se měli bavit slušně

Tohle byla asi poslední kapka pro vztah Jany a Lukáše. Ten se musel odstěhovat, dokud si vše nevyřeší. Kvůli dětem se jezdili navštěvovat, přece jen chtěli, aby děti fungovaly jako sourozenci. "V té době jsem též v důsledku našeho rozstěhování podala návrh na určení výživného pro naši malou dcerku. Soud stanovil výživné na 2 800 korun. Takže můj muž z příjmu 7 800 korun a později z příjmu 24 tisíc čistého měl platit jen na alimentech 10 800 korun a dále splátky půjčky z prvního manželství 6 tisíc korun za měsíc a splátky za právní zastoupení matky u exekučního řízení," popisuje Jana absurdní situaci.

Přestože Lukáš u soudu nakonec dosáhl snížení výživného na děti z prvního manželství a rozhodnutí mělo dokonce zpětný účinek, peníze, které muž celou dobu platil, mu nikdo nevrátí. "Nikdo nám nic nevrátil ani z "neoprávněné" exekuce, navíc to vše byly mé peníze. Po pravdě, už je ani nechci. Jen se bojím chvíle, kdy přijde bývalá manželka mého muže s novým požadavkem - na zpětné doplacení výživného na děti, které už jsou větší a mají větší nároky," líčí Jana.

Jak se nedostat do podobné situace?
Lukášova bývalá žena měla velmi šikovnou advokátku a soud jí uvěřil i věci, které podle Jany prokazatelně pravdivé nebyly. Naopak Lukáš byl u soudu označen za lháře. "Úplně nejvíc mi však vadilo, že do toho všeho zatahovali mého exmanžela, detailně zkoumali jeho příjmy, důvod našeho rozchodu a způsob, jak jsem otěhotněla. Možná, kdybychom měli šikovnější právničku, kdybychom věděli to, co víme nyní, kdyby můj muž již tenkrát slepě nevěřil, že jeho první žena je morální a hodná matka jeho dětí, tak bychom toto vše prožít nemuseli. Ale na druhou stranu nás to hrozně stmelilo, a nejen jako partnery, ale i všechny naše děti dohromady," hledá na tom všem dobré stránky Jana.

Je pravda, že spotřebované výživné se nevrací, přitom zpětné výživné se doplácí. Je pravda, že pokud se v úplné rodině narodí další dítě, tak se prostě všechny děti musí okamžitě uskromnit, zatím co u rozvedených manželství se pro příjemce výživného nemusí roky měnit vůbec nic. Aby se tato nerovnoměrná situace změnila, vznikl projekt Reverzního výživného – proti diskriminaci druhého rodiče, jeho dětí a partnera. "Pokud se tedy rozvádíte či rozcházíte, zavažte možnost slušného rozvodu například přes Centrum slušného rozvodu - www.centrumslusnehorozvodu.cz. Pokud si potřebujete ověřit finanční možnosti partnera nebo i vaše, máte několik druhů příjmů, anebo příjem ze zahraničí, obraťte se na finanční a daňovou poradkyni se specializací na rodinné právo Veroniku Mindlovou na www.vyzivne.com," radí Jana.