Diváci seriálu Eliška a Damián křivdí. Pokračování by mohlo dopadnout dobře

Emma Smetana seriálu věří. Své diváky si jistě najde
Zobrazit fotogalerii (8)
  |   zajímavost

Kritika seriálu Eliška a Damián byla drsná a pečlivě promyšlený koncept ztroskotal. Nepomohl ani Damián z dávného století, který svým vytříbeným chováním dokáže, že se do něj krásná dáma zamiluje – a on jí ukáže krásy minulosti. Tak proč se točí pokračování?

Příběh majitelky marmeládovny Elišky, která si na prsou hřeje hada, svého snoubence, leč to ještě neví, si u diváků popularitu nezískal. Toho, že by se seriál Eliška a Damián dostal na výsluní, se už pravděpodobně nedočkáme. Přesto to Prima nevzdává a točí se pokračování. Kolik dílů nakonec uvede, není jasné, je to však sotva pár dní, kdy herci oznámili poslední klapku. Podívali jsme se na zoubek důvodům, proč seriál u diváků zcela propadl, a také tomu, proč by jeho pokračování mohlo slavit o něco větší úspěch.

První důvod: Emma Smetana

Moderátorka a herečka Emma Smetana byla v českých kruzích vždy kontroverzní. Už v dobách, kdy dávala rozhovory do začínajících podcastů, si s moderátory vždy striktně vykala, čímž rozčilovala všechny, kteří se naladili na „friendly vibe“. 

Poté, co odešla z televize Nova, se nebála otevřeně mluvit o tom, pro koho jsou takové zprávy určené, jakým způsobem jsou pro diváka manipulativní, a v neposlední řadě i o tom, že součástí takového zpravodajství nechtěla být. Její otevřenost, lehká francouzská odměřenost, kterou získala v Paříži a kterou český divák snadno zamění za aroganci, i očividná snaha se odlišit a vymanit se z „mainstreamu“ z ní udělala terč. Posměšků se nezbavila od chvíle, kdy se smutná vyfotila před hořící katedrálou Notre-Dame

Zda oprávněně, či nikoliv, tím už se od té doby nikdo nezabýval. Obsadit ji do hlavní role byl zajímavý sociální experiment, který nemohl skončit jinak než odsouzením celého projektu a všech, co na tom dělali, aniž by divák viděl první díl. A tak se taky stalo.

Druhý důvod: Přísnější metr

Příběh o lásce, která překoná staletí, ženě, která prodává marmelády, a zmateném šlechtici, který očividně neví, proč cestuje skrz staletí, není nic zvláštního, co by mělo diváky tolik pobouřit. A řekněme si upřímně, že ani herecké výkony nejsou nic strastiplného – Hanka Drozdová je fantastický talent, Dana Syslová je legenda, Petr Buchta hrát také umí, a Emma Smetana není o nic horší než Michaela Pecháčková na začátku seriálu ZOO. Možná si troufáme říct, že je dokonce Emma o něco lepší a je vidět, že před kamerou není nováček.

Třetí důvod: Masivní reklama

Propagace nového seriálu byla od začátku vskutku velkolepá. Někteří dokonce získali pocit, že by mělo jít o nástupce veleúspěšného seriálu ZOO v čele s Robertem Urbanem, který hrál dříve soudce Petra Kříže. Nesly se zvěsti, že právě kvůli tomu se do své dějové linky nevrátil, a ze seriálu na nějaký čas vznikl paskvil – než dorazil Tomáš Klus.

Velká reklama s sebou ale nese také velká očekávání, a ta bohužel podle diváků nebyla naplněna. Je to taková vlažná pohádka, ve které vlastně nikdy nevíte, kolik se toho v Marmelišce zase stane, případně kdo bude chtít ukrást jejich perfektní receptury, které jsou tak unikátní, že se kvůli nim vyplatí spáchat trestný čin, ačkoliv Eliščina firma od prvního dílu krachuje. Zvláštní.

S pokračováním přichází naděje

Pokud Prima vytrvá a uvede další pokračování, které už je natočeno, má velkou naději, že hlasy kritiků se utiší a zbydou jen ti, kteří na to opravdu koukat chtějí. I ten nejhlasitější řev se jednou utiší. 

Zda nezměrná kritika na seriál byla jen odrazem názoru veřejnosti na Emmu Smetanu, to uvidíme vcelku jasně. Pokud totiž přijme roli v dalším seriálu, který se následně dočká podobné kritiky, bude jasné, koho diváci potřebují bičovat. Je ale dost možné, že se nadále soustředí na hudbu a rodinu. Nedávno se nechala slyšet, že by si s partnerem Jordanem Hajem přáli třetí miminko.

Zdroj: reakce, FTV Prima, Facebook, extra.cz

KAM DÁL: Koptovy dcery jsou pescetariánky: Léta už jsem kvůli vaší debilní dietě neviděl prasátko, říká smutně.