Přejídáte se a kouříte? Trombóza zabíjí jednoho ze čtyř

Například místo jednorázového příspěvku na pořízení ordinace by praktici spíš uvítali dlouhodobou podporu ve formě trvalé finanční bonifikace zdravotních pojišťoven za neatraktivitu venkova
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Příliš se nehýbete, přejídáte se, kouříte, užíváte antikoncepci nebo jste neustále ve stresu? Měli byste zbystřit, jde o rizikové faktory arteriální trombózy, která zabíjí jednoho ze čtyř postižených lidí.

Trombóza je velmi rozšířené onemocnění, které vzniká utvořením krevní sraženiny v cévě, která nejprve omezuje a později úplně znemožňuje průtok krve v daném místě. Příčiny trombózy jsou různé.

"Výskyt arteriální trombózy závisí na rizikových faktorech, kam spadá nezdravý životní styl či dědičnost,” říká MUDr. Peter Marko, MPH, praktický lékař pro dospělé. “S rizikovými faktory, jako jsou vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka, nadváha až obezita, kouření nebo u žen užívání antikoncepce či hormonální substituční léčby v menopauze, stoupá i riziko vzniku trombózy. Nejčastěji jde o věkovou kategorii nad 50 let, nevyhýbá se však ani mladším ročníkům." 

Když špičatění pokračuje, tak vzniká krevní sraženina

Jak se může céva ucpat? Příčinou je shlukování krevních destiček. Normálně krevní destičky volně plují krví, ale při výše uvedených faktorech (kouření, sedavý životný styl a tak dál) se krevní destičky stanou náchylnější ke srážení, takzvaně “špičatí”. Takové krevní destičky se mají tendenci shlukovat a vytvářet krevní sraženinu uvnitř cévy, až je krevní sraženina tak velká, že dochází k výraznému omezení průtoku krve v cévách, či dokonce ucpání cév.

 

“Nejčastěji jsou arteriální trombózou postiženy mozkové tepny s vývojem náhlé cévní mozkové příhody, koronární artérie se vznikem akutního infarktu myokardu nebo tepny dolních končetin s vývojem náhlé nefunkčnosti nebo odumření končetiny s rozvojem gangrény. K uzávěru arterie často dochází náhle, bez jakýchkoli předchozích příznaků onemocnění," vysvětluje MUDr. Marko.

 

Dbejte na prevenci 

V první fázi “špičatění” se však dá včasnou pomocí navrátit krevní destičky do jejich původní hladké podoby. Pokud však nastane druhá fáze, tedy shlukování a následné vytvoření sraženiny, proces je již nevratný. 

„Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře, který pečuje o jejich celostní zdraví a v případě podezření může pacienta předat k nám na oddělení,“ říká prof. MUDr. Cetkovský, Ph.D., MBA. Nárok na pravidelnou preventivní prohlídku u praktického lékaře má každý z nás jednou za dva roky.

 

Jak můžete předcházet vzniku trombózy? Velmi důležitá je prevence a zdravý styl života. Ukončit přejídání se, přestat kouřit, sedavé zaměstnání doplnit o dlouhé procházky nebo zařadit sportovní aktivitu. Neméně podstatné je sledovat krevní tlak a kontrolovat i hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, proto jsou důležité preventivní prohlídky u lékaře, který vám testy udělá.

Pijete mléko? Mléko je potravina hojně protěžovaná, ovšem od 80. let se toho v mléčném průmyslu mnoho změnilo. Víme vůbec, odkud dnes mléko pochází a jak to bylo před třiceti lety?