Z pohledu veterináře: Když fena nemá štěňata

U fen, které nerodily je větší pravděpodobnost onemocnění mléčných žláz i zánětu dělohy
 

Ne každý pejskař je rozhodnut pro další chov. Stejně tak ne vždy je u fenky vhodné, aby měla štěňata. Avšak i to, že je mít nebude se může promítnout do jejího dalšího života. Jak?

Ze zdravotního hlediska je téměř jedno, jestli fena štěňata má nebo ne.  I když je pravdou, že pokud je neměla, je zde větší pravděpodobnost, že ve stáří bude mít zánět dělohy.To, aby se toto onemocnění eliminovalo, musela by mít štěňata opakovaně a ne jen jednou či dvakrát. Ani u psů, které rodily několikrát, však není jistota, že tzv. pyometra (zánět dělohy) nepostihne.

Kastrace ano, nebo ne?

I když vám může být kastrování vašeho miláčka proti srsti a považujte to za něco, proti přírodě, vězte, že tím můžete ovlivnit zdraví vašeho čtyřnohého miláčka.  „Já osobně kastraci jednoznačně doporučuji, a to již před prvním háráním nebo po něm. Je to hlavně z důvodů prevence nádorů mléčných žláz. Neboť u fen kastrovaných ve věku kolem jednoho roku je výrazně nižší procento výskytu nádorů mléčných žláz oproti fenám kastrovaným později nebo nekastrovaných vůbec,“ říká MVDr. Petr Košař z veterinární ordinace v Říčanech.

Co všechno se může změnit

Podle veterináře Petra Košaře u kastrovaných fen nehrozí riziko nechtěného zabřeznutí, nemají falešnou březost případně falešnou laktaci. Na druhou u dlouhosrstých plemen dochází po kastraci často ke zjemnění srsti. Feny, které byly kastrovány před dosažením věku tří let, si zachovávají spíše štěněcí povahu, jsou mazlivější a nejsou tak ostražitými hlídači. U kastrovaných fen, které v dospělosti mají více jak dvacet kilo se v zhruba pěti procentech, může časem projevit močová inkontinence - odkapávání moči když leží. Naštěstí většina takto postižených fen velmi dobře reaguje na některou z možných metod léčby tohoto onemocnění.

 

Klíčová slova: