Vánoční dárky, které mohou zachránit život: Potěší, přitom nejsou drahé

Je libo kvalitní paralyzér?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vánoce se nezadržitelně blíží, jsou už doslova za dveřmi. Mnoho z nás nechává shánění dárků na poslední chvíli a co si budeme povídat, v tomto ohledu vynikají zejména muži. Co vybrat vašim drahým polovičkám, aby to bylo originální a zároveň dobře posloužilo? Máme pro vás několik tipů, které mohou zachránit zdraví, možná dokonce i život.

Velmi často se stává, že pod stromeček koupíme něco, čím uděláme více starostí než radosti. Jasně, naši blízcí nám to většinou nedají znát a dělají, že jsme pořídili nejlepší věc na světě. Ale skutečnost je jiná. A jelikož většinou tápou hlavně pánové, chtěli jsme jim v rámci našich možností pomoci. Mezi ženami ve věku od 18 do 45 let jsme proto udělali průzkum, co by se jim hodilo a zároveň je to potěšilo.

Kritériem také bylo, že dárek musíme sehnat rychle, tedy online, protože čas se už opravdu krátí. Pro někoho možná překvapivě z průzkumu vyšlo, že slečny i paní by rády více dbaly na svoji bezpečnost. V dnešní době výborná a přitom logická volba. Prozkoumali jsme tedy nabídku na trhu a vybrali pro vás tři tipy, které jsou pro každou zástupkyni krásnější poloviny populace neocenitelným společníkem.

Svítilna s paralyzérem

Baterka je určitě lepší než mobil, vejde se do kabelky a navíc se velmi dobře drží v ruce. Násilníka ani nenapadne, že se má žena čím bránit. Díky tomu, že se lidské tělo skládá většinou z vody, je velmi dobrým vodičem proudu. Paralyzéry vytvářejí vysoké elektrické napětí, například až 2 000 000 V, ale s nízkým proudem. Přitom už 800 000 V ochromí nervovou soustavu útočníka, většinou mu stačí „dávka“ trvající sekundu až pět.

Samozřejmě závisí na tom, jak silnou vrstvu oblečení agresor má a zda není pod vlivem omamných látek, díky kterým by mohl být odolnější proti bolesti. Paralyzéry pro osobní ochranu nejsou nebezpečné pro trvalé zdraví člověka. Nemusíte se tedy bát, že byste útočníka poslali do márnice. V dnešní době je to ideální volba posílení vlastní bezpečnosti. Na trhu je několik druhů paralyzérů, my jsme pro vás vybrali 230 gramů vážící ZAP Light Mini. Používání je intuitivní, nečekejte nic složitého.

Nejúčinnější obranou je, když agresorovi zasáhnete nezakryté místo, dobře však funguje i přes oblečení. Především je třeba silně tisknout na jeho tělo. Ideální je mířit tam, kde je mnoho nervových zakončení (krk, rozkrok, ramena...). Krátký zásah způsobí bolest a může protivníka zastrašit. Po zásahu delším než pět sekund bude nervový systém už silně zatížen. ZAP Light Mini seženete za 1 850 korun. Takže ideální dárek nejen pro ženy, ale i pro muže.

Pepřový sprej

Je levnější variantou paralyzéru, můžete ho koupit také se svítilnou, která vydá oslepující záblesk. Sprej působí až na čtyři metry, takže ho můžeme použít už před kontaktem. Hlavním úkolem pepřových sprejů je logicky zastavení agresora, způsobují pocit silného pálení spojeného s potížemi s dýcháním. Útočník obvykle bývá omámen a oslepen a znemožňuje to tedy další atak. Hlavní složkou vypouštěného plynu je kapsaicin, který je však efektivní až po několika sekundách. Proto je vhodné se připravit na možnou reakci útočníka.

Pepřové spreje jsou účinné při střetnutí s osobami podnapilými, pod vlivem drog nebo adrenalinu. Většina z nich obsahuje UV barvivo, které umožňuje identifikaci útočníka v případě pozdějšího vyšetřování. Také těchto věciček je na trhu velké množství, my doporučujeme Police Tornado za 451 korun.

Alkohol tester

Také tentokrát myslíme na bezpečnost, ovšem spíš ochráníte sami sebe. Alkohol tester je bezesporu velmi užitečný a neměl by chybět ve výbavě nejen řidičů. Ovšem více než kdy jindy je třeba dávat pozor na kvalitu. K dispozici jsou testery za pár stovek, bohužel většinou nevalné úrovně s pochybnými výsledky. Za dobrý tester s jednoduchou údržbou zaplatíte dva tisíce a více.

Ano, můžete si pořídit například Drager, který používá policie. Ale kdo má zbytečných bezmála třicet tisíc? Asi nikdo z nás. Také proto jsme vybrali PRO X-5 za 2 600 Kč, který je vybaven elektrochemickým senzorem, což je známka vyšší třídy. Elektrochemické senzory se využívají i službami veřejného pořádku, výhodou takového alkohol testeru je totiž vysoká selektivita ve vztahu alkoholu a mizivý vliv jiných látek na měření. Kromě senzoru se tento alkohol tester vyznačuje i vysokou kvalitou provedení.

Klíčová slova: