Ostrov Réunion na podzim: Příjemné letní teploty dovolují koupání v moři i turistiku na horách

Krásná a divoká příroda je pro Réunion pověstná
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když se letecky vydáte na ostrov Réunion, tak přestože budete už v Indickém oceáně, stále zůstanete v Evropské unii. Ostrov je totiž zámořským departmentem Francie a díky své očarující přírodě je vyhledávaný jako místo pro aktivní odpočinek u moře i na horách. Na jeho návštěvu vám tedy postačí platný občanský průkaz a chuť objevovat krásu tohoto místa. Ideálním časem je právě blížící se listopad a prosinec, kdy na Réunionu panuje teplé léto.

Na Réunion zavítají nejčastěji ti, kteří v nicnedělání na mořské pláži nenašli zalíbení a ke svému životu potřebují spíše aktivní odpočinek při poznávání cizích krajů. Pokud tedy neradi chodíte, více vás baví se povalovat u moře a občas si zaplavat, jeďte raději na Jadran, kde si tohoto užijete do sytosti.

Pokud vám však nevadí nazout trekové boty, sbalit si jídlo, pití, bundu a pláštěnku do batohu a vyrazit na výlet, pak Réunion bude pro vás tím pravým místem. Chce to však ještě překonat celkem dlouhou vzdálenost – z České republiky je to na ostrov asi 10 hodin letu.

Jde to i bez all inclusive

Na rozdíl od sousedního ostrova Mauricius nenajdete na Réunionu velké hotely či all inclusive resorty. Přesto nabízí k vidění krajinu, kterou nikde jinde neuvidíte. I proto je zdejší národní park Réunion, který se nachází na 40 % plochy ostrova, zapsaný na seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Jistou dávku adrenalinu zažijete na největší a také nejaktivnější sopce na Zemi, jíž je Piton de la Fournaise, jež ční do výšky 2 631 metrů. Vznikla opakovaným výlevem lávy a je aktivní už půl milionu let, přičemž ročně dochází minimálně ke dvěma erupcím. Ty probíhají výtokem žhavé lávy z kráteru.

Atraktivní místo, které si nesmíte nechat ujít

Sopka Piton de la Fournaise se stala vděčným cílem fyzicky zdatných turistů. Stezky na vrcholek vedou pohledově atraktivní krajinou a vyhlídková místa poskytují bezpečný pohled na sopečnou aktivitu z bezprostřední blízkosti.

Jedná se o nevšední zážitek, který hned tak na Zemi nelze zažít. Je však třeba počítat i s tím, že erupce mohou výletníka odříznout od zpáteční cesty na vyšším místě. Obvykle se tedy doporučuje mít s sebou při výstupu na sopku zásobu jídla a pití.

Ostrov věčného léta

Na to, jak nevelkým je Réunion ostrovem, má poměrně proměnlivé počasí. Jeho rozloha je jen 2 512 km2 (asi 40 km na šířku a 64 km na délku) a díky pestrému povrchu ostrova je zde velké množství mikroklimat i lokálních povětrnostních odlišností. Pokud rádi jezdíte na dovolenou spíše v podzimních a zimních měsících, pak je Réunion tím pravým místem pro vás. Ideálním časem pobytu je totiž období od října do února, kdy je zde léto s horkým a vlhkým počasím a průměrnými teplotami okolo 29 °C. Časté jsou dešťové přeháňky, kdy rychle zaprší a hned je zase hezky.

Od května do října je na Réunionu zima. Ovšem jen podle názvu, protože zde panují příjemné teploty okolo 23 °C. V horách je však nutné počítat s teplotami podstatně nižšími, až okolo 12 °C. Mít s sebou bundu, teplou mikinu a kvalitní trekovou obuv je tedy nezbytnou podmínkou.

Réunion je ostrovem pro nadšené turisty

Obecně však platí, že Réunion je ostrovem věčného léta, kde si vystačíte s letním oblečením, které je funkční a rychle prosychá. Koupat v moři se lze sice celoročně, ale pouze na chráněných lagunách na západním pobřeží.

Milovníci adrenalinu jistě využijí místních služeb, které nabízejí paragliding, canyoning nebo výlet helikoptérou do okolí sopky i na další místa tohoto zajímavého ostrova. Nejlepší pro pohyb po ostrově je zapůjčení osobního vozidla. Cestovat lze ovšem i zdejšími autobusy, v nichž na znamení stop místo zmáčknutí příslušného tlačítka tleskáte rukama.