ETA není přeborník jen na vysavače. Vyrábí také skvělé kuchyňské roboty!

Než se pustíte do zkoumání parametrů jednotlivých modelů, ujasněte si své požadavky
  |  Komerční sdělení

Kuchyňský robot je pomocník, který se neztratí takřka v žádné kuchyni. Zvládá toho opravdu hodně a hospodyňce šetří čas i nervy. Anebo taky ne – to když si důkladně nepromyslí výběr a zvolí nekvalitní nebo nevhodný přístroj. A už jen proto je rozumné hledání ideálního multifunkčního spotřebiče omezit na známé značky, u nichž si je člověk jistý vynikající úrovní dílenského zpracování, vyhovující ergonomií a užitečnými funkcemi. Tradiční český výrobce ETA za zahraniční konkurencí nijak nezaostává a nabízí ucelenou řadu zařízení pro skromné i náročné uživatele.

ETA je v České republice stejně zvučný pojem jako jiné tradiční brandy, ale většina lidí si ve spojení se značkou vybaví především vysavače. Neznamená to však, že by kuchyňský robot ETA nebyl správnou volbou – stačí si vybrat model s požadovanými funkcemi. Za výhodné ceny je nabízí například největší tuzemský prodejce elektroniky Alza.cz.

Jak si počínat při výběru kuchyňského robota?

Než se pustíte do zkoumání parametrů jednotlivých modelů, ujasněte si své požadavky. Jakmile si odpovíte na následující otázky, bude vám jasnější, jaký typ spotřebiče potřebujete:

● Budete kuchyňského robota používat často?

● Jaké množství potravin budete běžně zpracovávat?

● Bude vám robot sloužit především ke šlehání, míchání, hnětení, strouhání, krouhání...?

● Kolik místa můžete pro budoucího pomocníka vyčlenit - bude stát na lince, nebo ho vždy po „akci“ uklidíte?

Je nadmíru jasné, že sváteční uživatel nepotřebuje špičkový model s nadprůměrně odolnou konstrukcí. A také to, že se ve vícečlenné rodině vyplatí robot s objemnější nádobou.

Jaké parametry rozhodují?

K nejdůležitějším hodnotám, na které byste měli brát při výběru kuchyňského robota zřetel, patří příkon. Čím je větší, tím vyšší je výkon a přístroj si poradí s obtížnějšími úkoly.

Dalším podstatným parametrem je objem mísy. Pro 4 a vícečlenné rodiny je minimum 4 litry. Ve větší míse se navíc lépe promíchávají suroviny.

Co se týče funkcí, ve výčtu základních najdete mixování, šlehání a hnětení – ty zvládají prakticky všechny modely. Sofistikovanější přístroje lze používat také při strouhání, odšťavňování, mletí a dalších činnostech v závislosti na nástavcích a příslušenství.

Životnost a spolehlivost kuchyňského robota velkou měrou závisí na materiálu, ze kterého je vyroben. Kov je dražší, ale vydrží více než plast.

Kuchyňské roboty ETA řady Gratussino

Cenově nejdostupnější spotřebiče náleží do řady Gratussino. Ta zahrnuje dva mírně odlišné typy s velmi podobnými vlastnostmi. Nejlevnější varianta Smart je oproti sourozenci jménem Bravo II o něco lehčí a má plášť z kombinace plastu a nerezu namísto celonerezového provedení. Zároveň má o něco chudší příslušenství. V čem se naopak roboty neliší, jsou objem mísy (4,5 l), počet rychlostí (6) a příkon (800 W). Přístroje využívají efektivní planetární způsob míchání a v praxi nachází uplatnění především při míchání těsta a šlehání pokrmů. A pokud si k základu pořídíte další příslušenství, robot vám poslouží i jako struhadlo, mlýnek na mák, výrobník zmrzliny či kráječ na nudle.

Kuchyňské roboty ETA řady Gustus

Cenový střed nese název Gustus a opět dává možnost výběru ze dvou velmi podobných variant – Vario II a Gulliver.  Přístroje mají nerezový plášť i mísu o objemu 6 l, disponují výkonem 1200 W a 8 rychlostmi. Praktické roboty umožňují plynulou regulaci otáček a v maximu umožňují použití funkce PULSE. Díky snadno vyměnitelným nástavcům jsou jako stvořené k hnětení, mísení, šlehání, mixování, mletí masa a mnoha dalším kulinářským aktivitám. Speciální příslušenství zahrnuje speciální hák na bezlepkové těsto, mlýnek na obiloviny a luštěniny, citrusovač, lis na ovoce a zeleninu a další prvky.

Kuchyňské roboty řady Gratus

Nejvyšší řada robotů ETA je zastoupena modely Storio Retro, Max (oba 1200 W) a nejvýkonnějším Kuliner (1500 W). V případě všech přístrojů jde o vysoce výkonné pomocníky s bohatou výbavou, ve které nechybí např. nástavec na plnění uzenářských produktů, pěchovadlo a samozřejmě příslušenství nižších modelových řad. Roboty neztrácí dech ani při zpracování těžších surovin a díky celokovovému provedení nabízí zvýšenou odolnost vůči poškození.

Klíčová slova:
ETA