Připravte se na horké letní dny. Jak se osvěžit?

Jak se zaručeně osvěžit?
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Říkáte si, že do léta je ještě času dost? Raději nepodceňujte situaci. Tropické dny nastávají každý rok o něco dříve a s větší intenzitou. Na poslední chvíli se pak s vysokými teplotami bojuje hůře.

Máte dům se zahradou? Připravte bazén

Máte-li nadzemní bazén, který na zimu uklízíte, případně pokud vypouštíte vodu v bazénu zapuštěném, s prvními teplými dny je nejvyšší čas se na bazénovou sezonu začít připravovat.

Bazén napusťte a zkontrolujte, zda vše těsní a filtrace funguje. V případě, že narazíte na problém, řešte ho bezodkladně. V hlavní sezoně může trvat i několik týdnů, než na vás bude mít technik čas a zajistí nové díly. Se včasnou přípravou máte jistotu, že bazén bude již během prvních horkých dnů k dispozici.

Naučte se míchat letní limonády

Samozřejmě že můžete sáhnout po vychlazené kole, pivu či zmrzlině. Existují ale i zdravější alternativy. Naučte se připravovat domácí ovocné limonády bez přidaného cukru.

Stačit vám bude kohoutková voda, ovoce (např. šťáva z citronu či rozmačkané maliny apod.), trocha bylinek (např. máta) a ledová tříšť. Jednoduchá příprava zabere jen několik málo minut (ingredience prostě smícháte ve džbánu), takže se i během nejteplejších dnů snadno a rychle osvěžíte – a zcela bez výčitek. Jen nezapomeňte dát zavčas do mrazáku formu na led.

Novou klimatizaci objednejte ihned

Během nesnesitelných vln veder, které nás v posledních letech pravidelně potkávají i v České republice, jsou prakticky okamžitě zcela vyprodané klimatizace. Nenechávejte nic náhodě a objednejte si proto klimatizaci již na jaře.

Klimatizace je sice cenově nákladnějším řešením (připravte se i na vyšší účet za elektřinu), často jde ale o jediné řešení, které je spolehlivě funkční. Pokud máte například domácí pracovnu v podkroví, bez klimatizace se v létě neobejdete.

Zateplete nemovitost a naučte se větrat

Poslední trik vyžaduje vysokou jednorázovou investici, dlouhodobě ale vede k úsporám a eliminaci horka v interiéru. Nakonec tedy nebudete potřebovat ani výše zmíněnou klimatizaci.

Izolace střechy a obvodových zdí domu totiž není prospěšná jen v zimě. Během té pomáhá udržet teplo uvnitř, v létě zase pomůže udržet horko venku. Abyste vše dotáhli k dokonalosti, nezapomeňte při rekonstrukci ani na venkovní zastínění oken, které teplotu v interiéru spolehlivě snižuje.

Triky našich babiček

A jak si pomoci kreativně? Naučte se správně větrat! Přes den by veškeré dveře a okna měly být zavřené. Větrejte pouze v noci, kdy jsou teploty venku příznivější.

Je-li vám horko, můžete si přes den namočit nohy do chladné vody. Díky tomu se vám rychle ochladí krev v celém těle a bude vám mnohem příjemněji. Podobně si můžete namočit i ruce nebo hlavu. Odpařující se voda odvádí teplo a vy tak pocítíte úlevu.

TIP: Ochladí vás i správně zvolené povlečení. Saténové povlečení se perfektně přizpůsobí teplotě lidského těla, a proto je nepostradatelným vybavením na horké letní noci.

Vyrobit si můžete i improvizovanou klimatizaci. Před ventilátor postavte sáček s ledem. Ventilátor bude chlad z ledu rozvádět po místnosti.

Klíčová slova: