Uvažujete o koupi nového telefonu? Poradíme, na co si dát pozor, abyste nenaletěli

Na výběr máte opravdu širokou škálu mobilních telefonů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nákup nového mobilního telefonu se může zdát v dnešní době snadným úkolem. Často si ale bohužel lidé koupí model, který jim nevyhovuje a nejsou s ním spokojeni. Je třeba se nad novým nákupem trochu zamyslet a uvědomit si, co vlastně od telefonu očekáváte!

Už vám nevyhovuje mobil, který roky nosíte ve své kapse? Uvažujete o koupi nového? Pak je tento článek právě pro vás. Možná si říkáte, že se v telefonech vyznáte a s nákupem nebudete mít problém. Tuhle větu si sice říká většina veřejnosti, ovšem velká část z ní následně s koupí není spokojena a raději by vlastnila jiný model. Na co je třeba se zaměřit při nákupu mobilního telefonu?

Správná volba operačního systému

V zásadě se dají koupit telefony s třemi operačními systémy. Tím nejpoužívanějším je momentálně Android, který využívá největší množství telefonů. Ač jeho kvalita stále stoupá, pořád je třeba si uvědomit, že mnoha zákazníkům tolik nesedí. 

Pokud jste totiž milovníkem jednoduchosti a dokonalé funkčnosti, pak je určitě dobrou volbou nákup mobilu se systémem iOS. Ten využívá pouze firma Apple a je pravdou, že mobily této firmy jsou velmi nákladné. Fanoušci této značky už ale v budoucnosti ke konkurenci nepřecházejí a to je samozřejmě dobré znamení. 

Třetím typem systému je Windows, který určitě všichni známe ze světa počítačů. Stále se dokonaluje, ovšem platí, že je v konkurenci dvou velikánů tím nejméně používaným a stabilním. 

Výkon a vnitřní pamět

Výkon procesoru je alfou a omegou fungování přístroje. V zásadě jde hlavně o to, k čemu budete svůj telefon používat. Pokud se chystáte s ním jen volat, smskovat a občas zabrousit na internet, pak vám klidně stačí základní výše okolo 1 GHZ. Jestli ale chcete využívat náročnější aplikace, tak je lepší využít vyšší kapacitu, která ale znamená také vyšší pořizovací cenu.

U paměti platí naprosto jednoduché pravidlo - čím více, tím lépe. Velmi důležité je uvědomit si, zda budete mobil používat i ke sledování filmů a poslechu hudby, pak by bylo dobré, kdybyste si koupili model, kde bude možné navýšit paměť pomocí paměťové karty. 

Výdrž baterie

Velmi důležitá je také výdrž baterie. Určitě je dobré, aby vám vydržela co nejdéle. To je samozřejmě notorický problém většiny mobilních telefonů, které často nevydrží ani 12 hodin intenzivního používání.

Nejlepší je samozřejmě vybírat podle poměru cena/výkon. Je jasné, že za pár stovek nikdy nemůžete sehnat telefon, který může konkurovat těm nejlepším.

Konstrukce

Pokud se chystáte pracovat v podmínkách, ve kterých se váš telefon nebude cítit jako v bavlnce, pak je lepší vybrat model, který se vám po prvním pádu nezničí. Dnešní telefony už mají ochranu proti nárazu, prachu nebo vodě a jsou i poměrně cenově dostupné.

Velmi dobře fungují i všelijaká pouzdra a obaly. Na displej se pak hodně vyplatí nalepit tvrzené sklo, jelikož případná oprava displeje s "pavoukem" se velmi prodraží, především pak u modelů značky Apple, tam to jsou několikatisícové položky.

Cena

Nejlepší je samozřejmě vybírat podle poměru cena/výkon. Je jasné, že za pár stovek nikdy nemůžete sehnat telefon, který může konkurovat těm nejlepším. Zase je ale úplně zbytečné do telefonu investovat několik desítek tisíc, když běžný smrtelník nikdy jeho funkce nedokáže využít. 

Nikdy si nenechat radit v obchodech

Tohle je bod, který bychom zdůraznili. Obchodníci totiž mají velmi často tendenci vám doporučovat model, jenž se špatně prodává. Důvod je jednoduchý. Takový telefon většina lidí nevybere, a proto prodeji musí pomoci trochu násilnější cestou. 

Závěrem je určitě dobré zdůraznit, že vám k vhodnému nákupu telefonu pomůže mnoho srovnávačů na internetu. Ty jsou určitě lepší než reference vašich přátel. Ti vám sice mohou dobře poradit, ovšem každý člověk je jiný a vyhovuje mu něco jiného. Proto je třeba přípravě nákupu věnovat nějaký čas a nejít do obchodu tzv. na blind…