V Benešově vznikne kontaktní místo pro rodiče, jejichž dítě má postižení

Pracovníci z Centra sociálních služeb Tloskov dosud chodili pomáhat přímo do rodin. Teď si budou moci rodiče přijít pro radu do detašovaného pracoviště v Benešově
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Benešově vznikne nové kontaktní místo pro rodiče, kteří se starají o děti do sedmi let s ohroženým vývojem nebo mentálním postižením. Pracovníci z Centra sociálních služeb Tloskov dosud chodili pomáhat přímo do rodin. Teď si budou moci rodiče přijít pro radu do detašovaného pracoviště v Benešově. Otevře se už 10. listopadu.

„Snažíme se zájemcům o službu rané péče co nejvíc přiblížit, aby nemuseli jezdit na pohovory do zařízení sociálních služeb. První možnost kontaktu je přímo v rodině, což pro některé rodiny není vždy přijatelné, proto jsme hledali vhodnou alternativu. Ideální se z hlediska naší spádovosti jevil Benešov. Rádi bychom zde také poskytovali poradenství pro rodiny, které jsou stávajícími uživateli rané péče nebo které o této službě uvažují,“ vysvětluje vedoucí Rané péče Centrum sociálních služeb (CSS) Tloskov Radka Jiroušková.

Centrum sociálních služeb Tloskov podává víc než 10 let pomocnou ruku rodinám s dětmi do sedmi let s ohroženým vývojem nebo mentálním, tělesným či kombinovaným postižením. V současnosti službu využívá 16 rodin.

Raná péče je terénní služba, kdy poradce pracuje s dítětem v přirozeném prostředí domova. „Někdy jsou potřeba další konzultace s asistenty z MŠ a dalšími odborníky a ty bychom rádi poskytovali zde v Benešově. Konzultace je nezávazná a bezplatná. Budeme tu na neutrální půdě, Benešov je velké město, kam se všichni dobře dostanou a navíc se zde orientují,“ dodává Jiroušková.

Nové kontaktní místo se otevře už 10. listopadu v Tyršově ulici v Benešově. Služba sociální péče bude fungovat každé sudé pondělí od 9.30 do 15 hodin.

CSS Tloskov však neposkytuje terénní služby jenom na Benešovsku, ale také na Voticku, Vlašimsku, Dobříšsku a Říčansku. Každé středisko rané péče v republice má stanovenu spádovou oblast dojezdu. „Ze zákona o sociálních službách musíme poskytovat nejméně 75 procent služeb v terénu, v našem případě je to téměř 95 procent,“ říká Radka Jiroušková.

 

Spolupráce s lékaři vázne. Rodiče se dozví o Rané péči pozdě

Jako důležitou vnímá Jiroušková i spolupráci s lékaři, tam vidí největší prostor pro rozšíření. „Několikrát jsme prezentovali ranou péči na seminářích pro pediatry v Benešově, ale lékaři jsou tak zahlceni dalšími povinnostmi a rodiče jim kladou tolik otázek, že na ranou péči se dostává až později. I z reakcí rodičů pak víme, že o nás věděli, ale že trvalo několik měsíců, než se odhodlali si nám říct o pomoc. Je to škoda, protože raná péče je omezena do sedmi let dítěte,“ poznamenala vedoucí Rané péče CSS.

 

Slavnostní otevření kontaktního místa v Benešově

Nové kontaktní pracoviště Rané péče CSS Tloskov se v Benešově otevře v rámci Týdne rané péče, který každoročně organizuje Společnost pro ranou péči. Letos se uskuteční od 7. do 13. listopadu. Cílem je představit bezplatnou sociální službu veřejnosti i potenciálním poradcům. Součástí celorepublikového Týdne rané péče budou besedy, semináře pro odborníky i veřejnost a popularizovat ji budou také televizní pořady.