Znáte Jílové u Prahy? Město plné zlata se nachází poblíž Posázavského pacifiku

 

Jílové u Prahy má výbornou vzdálenost od hlavního města, navíc je tu řada kulturních památek. Známé je pro těžbu zlata a krásnou krajinu Posázavského pacifiku. Vypravte se do Jílového na nadcházející Vánoční večírek!

Jílové u Prahy je město, kam rozhodně stojí za to se vypravit. Jílové disponuje ideální vzdáleností od hlavního města Prahy. Leží na Praze-západ asi 20 kilometrů jižně od Prahy poblíž pravého břehu Sázavy. Nachází se navíc kousek od Hornopožárských lesů, které jsou velmi oblíbené zejména houbaři.

Jsou tady zlaté štoly, protože se zde odpradávna těžilo zlato – město proto bylo oblíbené zejména šlechtici. Momentálně můžete ve zdejším muzeu vidět nové expozice zlata. V Jílovém je toho ale mnohem víc – například rozhledna na Pepři, která měří 30 metrů a uvidíte z ní Prahu, Brdy, ale třeba i památnou horu Říp.

Ve městě je Střední odborné učiliště potravinářské, které nabízí studium oborů kuchař, číšník, cukrář. Je to jediná střední škola v Jílovém, a tak je moderně vybavena – má celou řadu dílen. Na jednu z nich se městu podařilo získat dotaci 40 milionů od Evropské unie.

 

Každý rok se můžete svézt parním vlakem po trati Posázavského pacifiku. Posázavské linky jezdí každé léto romantickým krajem, v jejich čele jezdí parní vlak Čtyřkolák, vyrobený v roce 1917. Nejzajímavějším momentem na trase je Žampašský most nedaleko Jílového. Most patří k nejvyšším kamenným železničním mostům ve střední Evropě. Výška oblouku mostu je o necelý metr nižší než Nuselský most v Praze. Vlak projíždí i kolem Sázavského kláštera a krásného hradu Český Štenberk.

 

Do muzea na vánoční večírek!

Regionální muzeum v Jílovém rozhodně má co nabídnout po celý rok. Jsou tady zajímavé expozice co se týká těžby a zpracování zlata, najdete tu expozici historie Jílového nebo expozici přírody Dolního Posázaví. Celoročně se můžete přijít podívat na kteroukoliv akci nebo výstavu, muzeum má vždy nabitý program. Do konce listopadu probíhá výstava k životnímu jubileu jílovského rodáka a světoznámého geologa RNDr. Petra Morávka.

S RNDr. Petrem Morávkem jsme si povídali o nové expozici zlata v jílovském muzeu a stavu podzemních důlních prostor na Jílovsku.

Jílovské muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Sídlí v areálu bývalého domu Mince, který je prohlášen od roku 1958 za kulturní památku. Ve středověku zde sídlil královský horní úřad a dům vlastnil na krátkou dobu alchymista Edvard Kelley. Muzeum spravuje také naučnou stezku Jílovské zlaté doly, která vede z centra města ke zlatonosným štolám, které jsou taktéž ve správě muzea.

Těšit se ale rozhodně můžete na Vánoce v muzeu, což je už tradiční akce pro děti i dospělé. Předvánoční muzejní dny jsou plné českých tradičních zvyků i řemesel, muzeem voní vanilka a pečené cukroví. Foukají se vánoční ozdoby, vyšívá se, drátuje, zdobí se stromečky. Jílovské předvánoční dny patří již 20 let k místním tradicím, každý rok přilákají tisíce návštěvníků!

 

Rozhovor s autorem výstavy Zlato pro korunu archeologem Janem Viznerem, která v muzeu v Jílovém u Prahy potrvá do konce října 2016.