Poznejte příběhy vánočních stromů na náměstích

Každý stromeček má svůj příběh
 

V sobotu a neděli se rozsvítí vánoční stromky na náměstích všech měst a městeček. Jaká je cesta vánočních stromků a jak končí? Možná budete překvapení, kolik ta paráda stojí!

Jít se společně podívat na rozsvěcování vánočního stromečku na náměstí patří ke krásným zvykům mnoha rodin. V atmosféře adventu a blížících se Vánoc nás potěší, že se na náměstí objeví ozdobený strom i trhy. 

Kladno

"Už od 17. listopadu kladenský stromek stojí na náměstí Starosty Pavla. Stromek sice vypadá jako stříbrný smrček, ale jde o balkánskou jedli. Vysoký je asi 12-14 metrů," vysvětlila tisková mluvčí Lenka Růžičková. Za stromeček neutratili v Kladně nic. Jak je to možné? "Stromeček jsme dostali darem. Lidé, kteří ho měli na zahradě, jej rádi darovali. Rostl totiž u plotu kousek od železniční trati. Když hodně foukalo, měli často strach, že strom může spadnout," vysvětlila celý příběh Lenka Růžičková. Stromeček ještě zbývá nazdobit, pak se už jen v sobotu 26. listopadu v 18:30 rozsvítí. 

Benešov

Také na benešovském náměstí už stojí krásný stromeček. Letošní vánoční strom byl darován ze soukromé zahrady u staré vodárny (od pana Jiřího Vorla). Stromeček je už nazdobený a rozsvítí se v neděli 27. listopadu. 

Rudná

"Stromeček v Rudné je vysoký 12 metrů. Je to krásný smrk a my se moc těšíme, že bude zdobit právě naše náměstí," řekla Jaroslava Klírová za město Rudná. "Byl to dar od místních. Funguje to tak, že když strom nabídnou, tak přijedeme, pokácíme ho a pak stromek všichni obdivují na náměstí. Pro dárce je to určitě dobrý pocit, že udělal radost tolika lidem. Pak po Vánocích se strom pořeže a dřevo se vrátí k majiteli," popsala proces, který se v Rudné osvědčil, Jaroslava Klírová. Stromek už je na náměstí a je i ozdobený, rozsvítí se 26. listopadu.

Mělník

Místostarosta Mělníka Milan Schweigstill potvrdil, že stromek už stojí na náměstí. "Teď už se musí jen nazdobit. Je to krásný smrček a jde o dar. Pán ho chtěl pokácet, a tak jsme toho rádi využili. Je asi 14 metrů vysoký a je dost hustý. Na sobotní rozsvěcování stromečku přijde obvykle více než 500 lidí. Ten zájem nás samozřejmě těší," pochlubil se místostarosta.