PŘEHLED: Středočeské pivovary severně od Prahy

 

V dalším dílu našeho přehledu se podíváme na menší pivovary, které se nacházejí severně od Prahy. 

 

 

Únětický pivovar

 

Čím láká: Prohlídky pivovaru, vlastní platidlo a Pétanque na půdě

Nejblíže Praze je Únětický pivovar, který byl založen již v roce 1710. Obnoven byl roku 2011 po 62 letech. V současné době se tady celoročně vaří Únětická 10° a Únětická 12°. Pivovar i únětické pivo za dobu své novodobé existence získaly několik ocenění, a to například v anketě, kterou vyhlásilo Sdružení přátel piva.

Prohlídky pivovaru se konají v sobotu a neděli s tím, že skupinka může být maximálně dvacetičlenná. Děti mohou jít na prohlídku z bezpečnostních důvodů až od osmi let, a to v doprovodu dospěláka. Sraz je vždy v poledne u výčepu.

Tento pivovar má dokonce i svou vlastní bronzovou minci Únětická unce, která má momentálně kurz 34 Kč/1 unce. Za jednu Únětickou unci pořídíte 0,5l Únětického piva všude tam, kde se čepuje a kde je tato platba zavedena.

Na půdě pivovaru je vybudované kryté hřiště UBULODROM pro pétanque.

Budova obnoveného pivovaru

 

 Rodinný pivovar Neumann

 

Čím láká: Rodinnou atmosférou, Beerbusem a originálními názvy piv

Pivovar se nachází v Mělnickém Vtelnu, které leží mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví. Je to první rodinný pivovar na Mělnicku založený v roce 2011. 

Jejich piva se jmenují například Eliška, Ála, Václav, Bivoj či Kokořínský Pobuda.

V pivovaru se dají kromě prohlídek pořádat svatby, firemní večírky a školení. Velký sál je totiž pro 150 osob. Je tu i salonek pro 30 lidí. Výčep pojme 50 lidí. A když je venku hezky, je možno sedět na zahrádce.

Od dubna 2015 jde zde také připravena noclehárna nacházející se přímo v pivovaru, a to ve čtyřlůžkových pokojích. Pivovar také nabízí možnost využít osmimístný Beerbus, který vás doveze tam, i zpět.

Rodinný pivovar Neumann

 

 

Pivovar Lobeč

 

Čím láká: Prohlídkami, parostrojní výrobou a lokalitou Kokořínsko

Pivovar v Lobči poblíž města Mšeno na Kokořínsku je nejstarším pivovarem ležícím severně od Prahy, které v tomto dílu našeho přehledu jsou vyjmenovány. Proslulý pivovarský inženýr Josef Rosenberg pivovar na konci 19. století přestavěl na parostrojní provoz na náklady JUDr. Rudolfa Cicvárka. První zmínka o pivovaru byla již na konci 16. století a výroba zde byla zastavena za druhé světové války. Za vlády komunistů sloužil pivovar jako státní statek.

Od roku zde postupně probíhá stavební obnova a oživování pivovaru jakožto turistické atraktivity Kokořínska a od roku 2009 je budova prohlášena za památku. V letošním roce byla záchrana pivovaru nominována na prestižní památkářské ocenění Patrimonium pro futuro, které uděluje Národní památkový ústav.

Vaří se zde světlé a tmavé výčepní pivo a světlý ležák z regionálního sladu, který pochází z blízké mšenské sladovny. Jsou to velmi světlá, spodně kvašená piva, ale příležitostně se tu vaří i svrchně kvašená piva a piva spodně kvašená speciální (odrůdy Ale, Stout, Porter).

Pivovar Lobeč se nachází na Kokořínsku

Kam chodíte nejčastěji na pivo?