Houbaři nosí plné koše: Z lesa s prázdnou nepůjdete, někde je to na kosu a nůši

Už máte jasno, co budete dělat o víkendu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Houbaři v posledních týdnech zažívali někde menší, jinde větší půst. Horko jejich koníčku příliš nepřálo. To se však změnilo a většina krajů v České republice hlásí nefalšované houbové žně. Ne všude se dají najít nádherné hřiby, ale s prázdnou z lesa neodejdete prakticky nikde.

Ještě před nedávnem to vypadalo, že minimálně první část houbové sezony je definitivně ztracena. Kvůli suchu se dalo najít jen několik odolných druhů většinou u potoků či v hlubokých žlebech a roklích, kde se alespoň trošku drží vlhko. Vydatné deště z posledních dní však neradostný výhled změnily.

Kam tedy vyrazit?

Středočeský kraj byl dosud takovou popelkou, houbaři museli jezdit někam dál. To už ale také neplatí, minimálně babky a hřiby hnědé se dají najít ve velkém. Vyzkoušeli jsme během uplynulého víkendu lesy kolem Mukařova a Hradešína a zejména babky se sbírají opravdu po kilech. Jen to chce nenechat se unést a vybírat si opravdu zdravé kousky. Červivost tohoto druhu hub bývá vysoká.

To samé se děje na Rakovnicku, Křivoklátsku a dokonce to vypadá i na Berounsko třeba kolem Nižbora, kde loni nerostla téměř ani prašivka. A jelikož teploty budou do konce prázdnin spíš klesat, mělo by to být jenom lepší. „Byli jsme kolem Kostelce nad Černými lesy. Žádný zázrak, ale na polévku a smaženici máme,“ popsal pro Čtidoma.cz pan Adam Kratina.

Vysočina nebo Beskydy

Pravým houbovým rájem je momentálně Vysočina. My jsme byli v lesích na Pelhřimovsku a nacházeli jsme zejména hřiby hnědé, hřiby smrkové, křemenáče, ale i pár bedel, lišek či masáků. Stačilo několik málo hodin a košíky byly plné. „Teď začínají. Přijeďte v týdnu, bude to ještě lepší,“ pozval nás pan David, který bydlí jen pár kilometrů za Pelhřimovem.

To samé hlásí houbaři například z Beskyd, kolem Dolní Lomné jsou prý ideální podmínky. „Byli jsme v lese dvě hodiny a museli jsme utéct. Doporučuji vzít si kosu a nůši,“ směje se paní Kamila. Nacházejí nejen místní, ale i turisté či "dovolenkáři". Takže není třeba mít osvědčená místa, houby v tomto kraji rostou, zdá se, opravdu všude. 

To pravé ořechové však zřejmě teprve začne. Přeci jen podzim většinou houbám přeje mnohem více. Češi jako národ houbařů se tak mají na co těšit. Nutno dodat "zatím", protože kvůli devastaci lesů je otázka, jak dlouho si ještě houbaření užijeme.

KAM DÁL: Bývalý mariňák chce z Kábulu zachránit stovky psů a koček. Jeho mise vypadá dost sebevražedně.