Prezident Zeman se sejde s ředitelem tajné služby, kterou vytrvale zavrhuje

Miloš Zeman se sejde s ředitelem ÚZSI Markem Šimandlem
 

Prezident Zeman se brzy sejde s ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace, aby mu mohl představit práci rozvědky a její priority. Zeman před týdnem označil ÚZSI a kontrarozvědku Bezpečnostní informační službu (BIS) za zbytečné.

Ministr Hamáček po úterním jednání s prezidentem řekl, že se Zemanem mluvil především o ÚZSI kvůli vazbě služby na ministerstvo vnitra. „Panu prezidentovi jsem zrekapituloval, jaké změny proběhly za dobu, kdy jsem ministrem vnitra. Dohodli jsme se, že se v dohledné době sejde s panem ředitelem Šimandlem, aby mu mohl práci služby a její priority odprezentovat,“ uvedl Hamáček.

Úspěch u Zemana?

Ministr má však za to, že pokud Zeman nějaké pochybnosti ve vztahu k rozvědce měl, podařilo se mu je rozptýlit. Zeman minulý týden kritizoval dvě ze tří tuzemských tajných služeb v souvislosti s případem údajného ruského agenta s ricinem na českém území. Uvedl, že BIS a ÚZSI považuje za naprosto zbytečné. Nejvíce věří Vojenskému zpravodajství, které podle něj žádnou informaci o ruském agentovi nepřineslo.

Informace prezident dostal...

Podle týdeníku Respekt přijel do Česka pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin, policie to údajně vyhodnotila jako riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Dostali proto policejní ochranu. „Prezident dostal od našich tajných služeb kompletní informace, má k dispozici vše, co naše služby vědí,“ uvedl Hamáček.

Není to normální

Diskuse o tajných službách a případu s ricinem trvala podle Hamáčka několik minut. „Já jsem zrekapituloval víceméně to, co jsem řekl na bezpečnostním výboru, jaká byla role ministerstva vnitra, popřípadě policie,“ uvedl. Nechtěl mluvit za prezidenta a formulovat jeho aktuální názor. „Policie přidělila ochranu českým komunálním představitelům, to znamená, že ta situace není standardní,“ dodal za sebe.

BIS nevyhovuje

V ČR vedle Vojenského zpravodajství funguje kontrarozvědka BIS a ÚZSI, který má vnější působnost. Zeman již v minulosti mnohokrát kritizoval BIS a jejího ředitele Michala Koudelku, kterého opakovaně odmítl jmenovat do generálské hodnosti. BIS ve svých výročních zprávách varuje před vlivem Ruska a Číny a před jejich tajnými službami. Zeman spolupráci s těmito zeměmi podporuje.

Rusko souhlasí s jednáním

Hamáček řekl, že se Zemanem hovořil i o aktuálních vztazích s Ruskem. „V kontextu aktuálního vývoje a o přípravě jednání, která povede delegace ministerstva zahraničních věcí s ruskou stranou,“ řekl. Země spolu povedou jednání podle smlouvy z roku 1993. Požádala o něj česká strana mimo jiné kvůli vyjasnění sporů o odstranění pražské sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Rusko v pátek souhlasilo.

KAM DÁL: Bolavé klouby trápí občas každého. Může jít o zánět, s nímž nám pomůže běžně dostupné koření

Klíčová slova:
BIS