Výbuch v Dobrovicích zranil 14 lidí, škody jdou do milionů

Ilustrační foto
 

V lihovaru na Mladoboleslavsku došlo v úterý 22. září kolem 8. hodiny ráno k výbuchu. Celkem 14 lidí je zraněných.

Na místě již nehoří

Středočeští hasiči dostali hlášení v 8:02. "Na místě jsou jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Benátky nad Jizerou a chemická laboratoř Kamenice. Dále tam jsou podnikoví hasiči Škoda a.s. a Auto Škoda a.s. Vrchlabí, Spolana Neratovice, což je dohromady sedm jednotek. Dále přijely čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Luštěnice, Semčice, Smílovice a Dobrovice," uvedl mluvčí Ladislav Holomčík.

"Hasiči pomocí vodních proudů s pěnou a prášku ochlazují technologii, aby nedošlo k dalšímu výbuchu" řekl Holomčík a dodal, že plamenné hoření se již podařilo uhasit.

Cukrovar a lihovar v Dobrovicích již nehoří.

 

Přiletěl i vrtulník

Je hlášeno 14 zraněných lidí. "Záchranáři ošetřili dvě těžce zraněné osoby, u kterých byla nutná intenzivní lékařská péče. Poté byli pacienti letecky transportováni do traumacenter v Liberci a Praze," sdělila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. Dále uvedla, že 4 osoby utrpěly poranění očí, oděrky a zhmožděniny a byly přepraveny do mladoboleslavské nemocnice. 

Pravděpodobně tlaková vlna výbuchu v Dobrovicích zranila 4 ženy, které záchranka převezla do nemocnice v Nymburku k dalším vyšetřením.

"Zatím posledními zraněnými jsou 4 osoby zasažené kyselinou dusičnou. Ty po poskytnutí odborné péče přepravili záchranáři do nemocnice v Turnově," uvedla mluvčí záchranky. "Akce byla velitelem HZS ukončena v 10:54," dodala.

Podle Ladislava Holomčíka se přímá škoda po výbuchu vyšplhala řádově do milionů korun.