Fotbalová (r)evoluce. Jak na nový projekt reagují funkcionáři?

Projekt "Fotbalové (r)evoluce" oficiálně odstartoval 1. července 2015
 

Přehledná a rychlá on-line verze zápisů, konec front před registračním úsekem, výrazné zjednodušení agendy fotbalových sekretářů. Tak zněly jedny z hlavních výhod, které měla „internetová revoluce“ českému fotbalu přinést. Jak ale na konci podzimní sezony projekt hodnotí sami funkcionáři?

Fotbalová (r)evoluce odstartovala 1. července. Cílem celorepublikového programu byla plná  elektronizace administrativy v české kopané.

 

Chybičky se vloudí

Pro více jak čtyři tisíce českých fotbalových klubů to znamenalo nové povinnosti. Pořídit výpočetní techniku a zajistit internetové připojení. „Na začátku se nám ozvalo několik klubů, které proti těmto krokům protestovaly. Podařilo se nám to ale vyřešit“ říká manažerka Mrázová z Fotbalové asociace ČR.

 

„U nás na Kladensku máme problém v případě jednoho klubu. Vinou absence internetového signálu se nemohou připojit do systému,“ připojil svou zkušenost Adam Kindl, místopředseda kladenského okresního fotbalového svazu (OFS).

 

Na nákup výpočetní techniky a zajištění internetového připojení podpořila FAČR každý klub částkou 10 000 korun

Jednou z výhod projektu bylo i nahrazování hotovostní tou bezhotovostní platbou. „S platbami za rozhodčí není problém. K příjemcům se dostanou včas. Stává se ale, že některé platby směrem od Fotbalové asociace nám  chodí vinou systému až po splatnosti,“ postěžoval si místopředseda Adam Kindl.

 

„Uvítali bychom, kdyby existoval snadnější způsob delegování krajských rozhodčích na zápasy v okresních soutěžích. Mnohokrát i na poslední chvíli musíme věc prodiskutovat telefonicky ještě s krajskými funkcionáři,“ zmínil další z problémů Vlastimil Pecka, místopředseda OFS Beroun.

 

„Pokud hráč dostane disciplinární trest a nesmí nastoupit do několika zápasů, jeho start není v systému nijak blokován. Musíme si sami ohlídat, kolikazápasový distanc hráč má a kolikrát ho do sestavy nemůžeme zařadit,“ dává jiný podnět ke zlepšení Lukáš Kocourek, administrátor Sokola Senohraby.

 

Jinak vládne spokojenost

 

„Jsou to všechno jen dílčí problémy. Mně celý projekt ušetřil hodně práce,“ přidává Lukáš Kocourek. „Systém je ku prospěchu věci. Je přehledný a méně pracný. Před sezonou šly z nového projektu velké obavy. Dnes bych řekl, že to většina lidí považuje za správný krok,“ přidává svůj postřeh Adam Kindl z OFS Kladno. „Po technické stránce je to rozhodně krok kupředu,“ souhlasí i Luboš Novák, sekretář OFS Praha – východ.

 

K dalším výhodám elektronizace českého fotbalu patří výsledkový servis, dostupný do pů hodiny od odehrání zápasů

Před sezonou se vyskytly důvodné obavy, zda kluby na těch nejnižších úrovních nebudou mít s přechodem k elektronizaci větší problémy. Ty se ale podařilo úspěšně vyvrátit. „Je pravda, že předzápasovou administrativu zajišťovali obvykle dva nebo tři lidi, a to povětšinou staršího věku. Po elektronizaci jejich úkoly dokázali úspěšně převzít jejich mladší následovníci. Pomáhají i sami hráči,“ vysvětlil Adam Kindl.

 

„Kluby k novince přistupovaly zodpovědně. Funkcionáři se v tomhle ohledu naučili spolupracovat s rozhodčími,“ poznamenal sekretář fotbalového svazu na Praze východ Luboš Novák.

Klíčová slova: