Luxusní dýňová polévka! RECEPT, který musíte zkusit

Futsu Black
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Zkoušeli jste dýňovku, ale stále nemáte ten správný recept. Pojďte zkusit ten zaručeně nejlepší. Budete se ještě dlouho olizovat!

Podzim bývá ve znamení dýní. Co z nich ale uvařit? Je to jasné, dýňová polévka nesmí chybět na vašem stole. Mimochodem, dýňová polévka se hodí skvěle k chladnějším večerům, sommeliér k ní doporučuje nalít skleničku portského vína

Dýňová polévka
1 středně velká dýně hokkaido
1 masox
1 větší brambora
1 větší cibule
Kari koření
Sádlo
Pepř
Sůl
Trochu mleté papriky
Chilli
Smetana
Eidam (45%)
1-2 housky

Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na proužky. Na sádle ji necháme zesklovatět. Až bude pěkně sklovatá, přidáme brambory. Opečeme a vyjmeme z hrnce. Přidáme ještě kousek sádla a vložíme hokkaido nakrájenou na kousky. A samozřejmě i se šlupkou, tuhle dýni nemusíme loupat. Podlijeme.

Hrnec přiklopíme a na středním plameni dusíme dýni. Ta změkne po 10-15 minutách. Jakmile bude dýně měkká, tak ji buď rozšťoucháme na pyré, nebo na ni použijeme ponorný mixér, přidáme sůl, pepř, kari, chilli a mletou papriku. Rozmixujeme na kaši, přidáme bujón a vodu tak, aby konzistence nebyla příliš řídká.

Přivedeme k varu a přidáváme opečené brambory s cibulkou. Povaříme, brambory ještě nemusí být měkké. Dozdobit můžeme petrželkou nebo pažitkou. Přidáme pár lžic smetany na zjemnění (podle chuti).

Housku nakrájíme na kostičky a dáme do trouby, „pečeme“ asi 10 minut při 150 °C. Vytvoříme tak krutónky. Před podávání posypeme nastrouhaným sýrem. Určitě můžete použít i něco lepšího než eidam a přidávané krutónky.

Tip
Existuje hned několik dalších variant. Jestli nemusíte kari, dejte do polévky česnek a majoránku. Další varianta je s muškátovým oříškem. A jestli se vám ani ta nelíbí a raději byste pořádný kus masa, zkuste ho upéct právě s dýní hokkaido. Zaručeně se budete olizovat!

Klíčová slova: