Úvaly vyplatí odměnu 20 tisíc za dopadení sprejerů

Sprejeři ničí veřejný majetek
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Graffiti může být forma pouličního umění, v Úvalech už ale přerůstá všechny meze. Pomalované totiž nejsou jenom nevzhledně vypadající budovy, ale rovnou nové fasády soukromých domů nebo obecní budovy. Vedení města vypisuje odměnu 20 tisíc korun za jakékoliv informace ohledně pachatelů. 

Úvaly mají problém, se kterým si momentálně už neví rady. Některé domy jsou posprejované velmi nelichotivým způsobem. Nejde ani o umělecké kresby nebo vylepšení vzhledu již starých budov. Jde o obyčejné nápisy, které vyjadřují zřejmě podpisy jednotlivých autorů. Ti svým chováním ničí fasády soukromých domů, ale také obecních budov a všechny možné plochy v okolí úvalského nádraží. 

"Jedná se o několik jedinců, ale výrazně hyzdí tvář našeho města," píše starosta Úval. "Nejvíce o sobě dávají vědět sprejeři s pseudonymem AiK (ALK?), SYKES, MDK15, SICK. Jejich stopy po vandalském řádění jsou vidět takřka na každém kroku. Kdyby byla jejich obětí pouze zanedbaná místa, dalo by se to pochopit jako výzva k nápravě. Sprejeři v Úvalech si však vybírají čerstvě opravené objekty. Naposledy se obětí sprejera stalo zdravotní středisko a úvalské nádraží," píše vedení města.

Ať už mysleli sprejeři svoje záměry jakkoli, graffiti je trestným činem, pakliže na to jmenovitě město nevyhradí určitou plochu. Sprejery (writery) je tedy možné postihovat jménem trestního zákona, jde o poškozování cizí věci. Jestliže je majetek kohokoliv poškozen kvůli sprejerům, může podat trestní oznámení na Obvodním oddělení policie v Úvalech.

"Sprejeři jsou v Úvalech dlouhodobým fenoménem, není to záležitost pár dní. Městská policie funguje v Úvalech teprve od roku 2014, problém se sprejery už tady byl ale mnohem dřív," sdělil ČtiDoma.cz strážník MP Úvaly.

 

20 tisíc za dopadení sprejerů 

Kdyby se samotní autoři nesmyslných nápisů rozhodli přiznat vedení města dobrovolně, netrvali by na jejich trestním stíhání, nicméně i tak by museli (pravděpodobně) mladí lidé splnit určité podmínky. Protože se to ale zdá jako nepravděpodobná možnost, vypsalo město odměnu 20 tisíc korun za poskytnutí jakýchkoliv informací, které by vedly k dopadení sprejerů.

Kontaktní e-mail je: mestskapolicie@mestouvaly.cz; telefon 603 560 008

 

Graffiti už se pomalu likviduje

Protože jsou nápisy skutečně nevzhledné, rozhodlo se město proti nim zakročit. Technické služby už začátkem listopadu graffiti systematicky likvidují. Souběžně se Úvaly chtějí zapojit do programu TagBust, což je počítačový systém, pomocí něhož jde vyhledat podobnost mezi jednotlivými graffiti tagy na základě rukopisných prvků. Tak by se mohli sprejeři rychleji dát identifikovat. Pokud policie někoho dopadne, může ho pomocí programu i usvědčit (dle jednotlivých malůvek), proto jej běžně využívá.