Secesní poklad: Fantova budova projde rekonstrukcí

Krásná budova Fantova nádraží dostane nový kabátek
 

Secesní klenot Prahy projde rekonstrukcí. Slovo si vezmou i památkáři, se kterými bude na opravě Správa železniční dopravní cesty spolupracovat. Do rekonstrukce Fantovy budovy se investuje 730 milionů korun. Stojí to za to?

Správa železniční dopravní cesty má v plánu rekonstrukci hlavního nádraží, respektive Fantovy historické budovy. Jak to bude probíhat a co jste o Fantově budově nevěděli?

Rekonstrukce bude rozdělena do dvou etap. V první etapě se opraví fasáda, zastřešení a podobně. Soutěž na zhotovitele projektové dokumentace vypíše SŽDC letos v únoru. Realizace je plánovaná na rok 2018. Ve druhé fázi je v plánu kompletní rekonstrukce zbývajících vnitřních prostor.

Zahájení prací z druhé fáze se plánuje na rok 2019. "Kompletní rekonstrukce by měla být dokončena v roce 2022. Celkové náklady na rekonstrukci historické Fantovy budovy jsou předběžně vyčísleny na 730 milionů korun," potvrdila tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Fantova budova 

  • Začátkem dvacátého století bylo nádraží zrekonstruováno a zvětšeno. Nová hlavní budova v secesním slohu byla postavena v letech 1901–1909 podle vítězného návrhu z architektonické soutěže architekta Josefa Fanty. Byly vybudovány podchody, kolejiště bylo zastřešeno dvěma ocelovými oblouky.
  • Fantova budova patří mezi nemovité kulturní památky. Secese doslova křičí i z vnitřní kavárny, která je vybavena nábytkem, který odkazuje ke známým kouskům designérů 20. století.
  • Současná kavárna byla dříve odjezdovou halou, později místem k posezení při čekání na vlak.
  • Celá budova hlavního nádraží prošla rekonstrukcí a Fantova kavárna má nového nájemce od roku 2015.
Čeho si všimnout uvnitř? Krásné vysoké kupole se stěnami, které zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města. Pokud uvažujete, jak byla vybrána města do výzdoby, tak to byla ta, do nichž vedla z Prahy dráha. Autorem soch je Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun. 

Josef Fanta byl nejen českým architektem, ale navrhoval i nábytek a hojně o své profesi i psal. Za důležitou považoval ochranu památek. V začátcích své kariéry patřil k představitelům novorenesance, byl ovlivněn architektem Antonínem Wiehlem, vůdčí osobností novorenesance navazujícího na tradici české renesance 16. století. Od počátku 20. století se stal jedním z nejvýznamnějších představitelů české secesní architektury.